Španovica: 81. godišnjica stradanja sela u Drugom svjetskom ratu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U organizaciji Zavičajne zajednice Španovčana u Pakracu, upriličena je komemoracija prigodom 81. godišnjice progona Španovice u Drugom svjetskom ratu. Komemoracija je započela svetom misom u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pakracu, a potom su izaslanstva Zavičajne zajednice, Požeško-slavonske županije, Grada Pakraca i Hrvatskog žrtvoslovnog društva položila vijence u memorijalnom kompleksu u Španovici, podno spomenika 396-ero španovačkih stradalnika u razdoblju od 1939. do 1949. godine.

– Španovica je bila uređeno selo vrijednih i marnih ljudi, a njihova žrtva zaslužuje da se ovom selu vrati dio nekadašnjeg sjaja. Danas smo se okupili da odamo počast i zapalimo svijeće, a već sutra se zapitajmo što možemo učiniti da žrtva naših predaka ne bude uzaludna – rekao je Marko Svjetličić, predsjednik Zavičajne zajednice Španovčana.

Zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha istaknuo je kako su Španovčani stradali jer su bili Hrvati kojima je Hrvatska bila u srcu, pozvavši okupljene da budu ljudi, kršćani, Hrvati odgovorni prema sebi i prema svom kraju.

 – Ne možete jednom narodu uzeti identitet. Možete promijeniti mjesto, uništiti groblje, nasipati preko njega poljski put, sakriti spomenike, ali time niste ponizili te ljude, već sebe. Mi danas ovdje ne žalimo, nego svjedočimo ljubav naših predaka koji su dali sve što su imali – rekao je Troha.

Tekst i foto: PSŽ / Pakrački list

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)