Sretan 813. rođendan Požeško-slavonskoj županiji!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Foto: Požeški.hr

Foto: Požeški.hr


Požeško-slavonska županija danas slavi 813. rođendan.

Županija se prvi put spominje 1210. godine, kao Požeška županija, sa sjedištem u požeškoj utvrdi (danas Stari grad u središtu Požege). Smatra se da je postojala od 12. stoljeća. Smatra se da i granice uglavnom odgovaraju današnjima: Pakrac i Psunj na zapadu, Velika i Papuk na sjeveru, Pleternica i Požeška gora na jugu, te Dilj gora i Čaglin na istoku.

Požega se spominje 1227. godine kao utvrda i sjedište županije i bila je jedan od najvažnijih gradova srednjevjekovne Slavonije. Uz Požegu, važna mjesta u to vrijeme bili su: Kaptol, Kutjevo, Pleternica, Velika i Pakrac, u kojem je jedno vrijeme bila kovaonica novca (banovac).

Prema dostupnim podacima, od osamostaljenja, dužnost župana do sada su obnašali: Anto Bagarić, Zdravko Ronko, Rastislav Navratil, Marijan Aladrović, Alojz Tomašević i aktualna županica Antonija Jozić.

Administrativno je Požeško-slavonska županija podijeljena na 10 teritorijalnih jedinica lokalne samouprave – na 5 gradova ( Požega, Pakrac, Pleternica, Lipik i Kutjevo ) i 5 općina ( Brestovac, Kaptol, Velika, Čaglin i Jakšić ).

Sretan rođendan Požeško-slavonsko županijo!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)