Što ako imate račun u Sberbanci? Oglasila se agencija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

GRAĐANI koji imaju depozite u Sberbanci nemaju razloga za paniku, a i u slučaju da dođe do “najcrnjeg” scenarija, postoje raspoloživa sredstva i u vrlo kratkom zakonskom roku moći će doći do svojih sredstava, poručila je u petak direktorica Hrvatske agencije za osiguranje depozita (HAOD) Marija Hrebac.

Konferenciju za medije održala je zbog brojnih upita zabrinutih građana koji imaju depozite u hrvatskoj podružnici ruske Sberbanke, a s obzirom na sankcije Europske unije prema Ruskoj Federaciji zbog započete vojne agresije na Ukrajinu.

ako je istaknula Hrebac, sustav osiguranja depozita u Hrvatskoj postoji više od 20 godina, a upravo zbog tog sustava nema nikakvoga razloga za paniku građana.

“U najcrnjem scenariju zaštićeni su svi koji imaju do 100.000 eura”

Tako je od trenutna 69.952 klijenta odnosno deponenta u Sberbanci njih 69.858 zaštićeno sustavom osiguranja depozita, dok ih tek 90-ak to nije, a tu je prije svega riječ o financijskim institucijama.

Taj sustav, u slučaju da dođe do nekih neželjenih događaja, jamči zaštitu svim klijentima do iznosa od sto tisuća eura.

“Čak kad bi i došlo do nekih ozbiljnih problema, čak i kad bi zakazali svi drugi sustavi sanacije banaka, hrvatski sustav osiguranja neće zakazati te će sigurno zaštititi financijsku stabilnost. Ukoliko bi i došlo do najcrnjeg scenarija, imamo dovoljno sredstava na raspolaganju te možemo isplatiti sve klijente do 100.000 eura, koji imaju svoje depozite u Sberbanci u Hrvatskoj”, poručila je Hrebac.

U ovom trenutku, riječ je o oko 3.8 milijardi kuna osiguranih depozita građana u Sberbanci, a HAOD raspolaže s više od 5.6 milijardi kuna. “Imamo dovoljno sredstava ako dođe do neželjenog, crnog scenarija te ćemo biti spremni i u mogućnosti isplatiti sve osigurane depozite”, poručila je direktorica HAOD-a.

Viceguverner: Sberbanka Hrvatska izložena samo sankcijama SAD-a

Viceguverner HNB-a Michael Faulend izvijestio je da prema inicijalnom uvidu Sberbanka Hrvatska nije izravno pogođena sankcijama od strane Europske unije. No tu su sankcije SAD-a, pod kojima se, po Faulendovim riječima, nalaze sve ruske financijske institucije, uključujući i Sberbanku u Hrvatskoj.

“Trebat će još malo vremena za iskristalizirati situaciju, koja banka jest, a koja nije u parametru sankcija. Međutim, inicijalni uvid kaže da prema sankcijama Europske unije (Sberbanka Hrvatska) to nije, dok je u okviru sankcija SAD-a obuhvaćena tim mjerama”, izjavio je Faulend.

Sberbank d.d. Hrvatska je kreditna institucija sa sjedištem u Hrvatskoj, a posluje u okviru grupacije Sberbank, jedne od najvećih ruskih banaka u državnom vlasništvu.

Zbog sankcija Rusiji od strane Europske unije i SAD-a brojni građani zabrinuti za svoje štedne uloge danas stoje u redovima pred poslovnicama Sberbanke – prenosi INDEX.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika