Stručni skup za knjižničare: “Dvjestota obljetnica rođenja Ivana Filipovića”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Godine 2023. navršavaju se puna dva stoljeća od rođenja jednoga od najpoznatijih hrvatskih učitelja, pedagoga i organizatora hrvatskoga učiteljstva i školstva 19. stoljeća, Ivana Filipovića. Tim povodom, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, organizirao je stručni skup namijenjen knjižničarima, a domaćin mu je Gradska knjižnica Požega – prenosi Grad Požega.

Na otvorenju skupa prigodnim riječima obratili su se gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić, dr.sc. Snježana Dubovicki s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta u Osijeku, Adela Granić, savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovane i Aleksandra Šutalo, ravnateljica Gradske knjižnice Požega.

– Danas nas je u Požegi, u svojoj 200. obljetnici rođenja, okupio Ivan Filipović. On je možda na neki način i jedan od domaćina ovoga skupa, jer njegove veze s požeškom knjižnicom, današnjom Gradskom knjižnicom, u tih devet godina dok je živio i radio u Požegi, bile su toliko tijesne pa je iznimno značajna njegova uloga, kao i doprinos razvoju knjižnice u to doba. Današnja knjižnica, koja je na neki način sljednik knjižnice iz njegova doba, doista ga može smatrati svojim. Ivan Filipović je došao u Požegu 1954. godine, u tom periodu napravio je puno za školstvo, ne samo ovdje, a Požega mu se na neki način simbolično odužila u godini kada je odlazio, proglasivši ga počasnim članom Požeške županije. Znanstveni i stručni radovi koje ćete prezentirati na ovom skupu i spoznaje iz tih radova također će na neki način, kao što je i sam Ivan Filipović, postati dio požeške povijesti. Zahvaljujem organizatorima što ste izabrali Požegu, želim vam da se osjećate ugodno te da ponesete lijepe uspomene iz našega grada. – rekao je gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić.

Životni put Ivana Filipovića kreće iz njegovoga rodnoga mjesta Velike Kopanice, preko Vinkovaca, Srijemske Mitrovice, Nove Gradiške, Požege i Zagreba, čime je zadužio cijelu Slavoniju, ali i Hrvatsku na čelu s nastavnicima sveukupne odgojno-obrazovne vertikale da mu daju poseban značaj s različitih pedagoško-didaktičkih, povijesnih, odgojno-obrazovnih, književnih i pjesničkih perspektiva. O njegovoj ulozi i važnosti u požeškom kraju govorili su prof.dr.sc. Emerik Munjiza i Dijana Klarić, dok je predavanje na temu „Ivan Filipović – Knjiga i književnost kao polazište odgoja i obrazovanja“. O promociji obrazovne i kulturne usluge knjižnica u kontekstu Filipovića govorila je dr.sc. Zvjezdana Penava Brekalo s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta u Osijeku, dok je ravnateljica Gradske knjižnice Požega Aleksandra Šutalo održala predavanje na temu narodnih knjižnica kao podrške odgoju, obrazovanju i cjeloživotnom učenju.

Bila je to prilika i za promociju znanstvene monografije o Ivanu Filipoviću, autora izv. prof. dr. sc. Emerika Munjiza i izv. prof. dr. sc. Snježane Dubovicki, a otvorena je i izložba prikupljene arhivske građe te studentskih i učeničkih likovnih i literarnih radova na temu Ivana Filipovića.

Cilj simpozija bio je pružiti mogućnost knjižničarima i stručnjacima iz različitih područja propitivanje navedenih izazova te s ostalim sudionicima podijeliti svoje teorijsko znanje, rezultate istraživanja i primjere iz prakse

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *