Stručno vijeće geografa Požeško-slavonske županije u posjeti Kutjevu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Dana 28. lipnja 2022. geografi Požeško-slavonske županije predvođeni voditeljicom Jasminkom Grgić posjetili su Kutjevo. Radi se o terenskom stručnom skupu gdje su se učitelji i nastavnici geografije naše županije skupili u namjeri da se bolje upoznaju s bogatom povijesno-kulturnom baštinom i društveno-geografskim obilježjima Grada Kutjeva.
U sklopu ovog skupa geografi su posjetili sjedište Grada Kutjeva gdje ih je u ime gradonačelnika primio gospodin Ivica Malnar. Pri tome naglašavamo da je Grad značajno pridonio održavanju ovog stručnog skupa. Članovi vijeća geografa tako su posjetili stari povijesni kompleks Dvorca i crkve, na čijem mjestu je još davne 1232.g. red cistercita osnovao opatiju pod nazivom Vallis honesta de Gotho, koju su kasnije isusovci obnovili i preuredili zajedno s Crkvom Rođenja BDM, koja od tada i preuzima ulogu glavne župne crkve. Posjetili su i Kutjevački podrum koji je neizostavna destinacija za sve posjetitelje.

Uslijedio je i posjet Meteorološkoj postaji Vidim, jedinoj u Hrvatskoj smještenoj među vinogradima koja je ove godine obilježavala 20 godina postojanja. Osim ovih glavnih destinacija, geografi su bili upoznati i s radom pastuharnice u prošlosti, prvo vojne pa kasnije sportske ergele u kojoj su se držali konji lipicanci i koja je davne 1938./39.g. nizala sportske uspjehe u Njemačkoj, pobravši čak nekoliko prvih medalja i tako pronijela glas Kutjeva po svijetu.

Kutjevo je izuzetno bogato poviješću i kulturom pa se nadamo kako će i stručne skupine drugih profesija također izabrati Kutjevo za svoju destinaciju.
Piše: Voditeljica skupa: Jasminka Grgić, prof. geografije

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *