Subotica: Partnerstvo bez granica između Požeško-slavonske županije i bunjevačkih Hrvata

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Požeško-slavonska županija sa zajednicom Hrvata u Subotici njeguje dugogodišnje partnerstvo u cilju pružanja podrške tamošnjim Hrvatima, ali i s ciljem umrežavanja kako bi se realizirali obostrani interesi. Na tragu nastavka suradnje izaslanstvo Požeško-slavonske županije na čelu sa županicom Antonijom Jozić posjetilo je Hrvatski dom – Matica u Subotici, središnje mjesto okupljanja i jačanja interesa bunjevačkih Hrvata – prenosi Požeško-slavonska županija.

– Mi s Požeško-slavonskom županijom imamo zaista kvalitetnu dugogodišnju suradnju, a na tragu toga spomenut ću kako je županica Jozić prošloga tjedna prisustvovala Izvršnom odboru Hrvatske zajednice županija na kojemu je prihvaćen tekst Pisma namjere za uspostavljanjem suradnje s Hrvatskim nacionalnim vijećem. Izuzetno cijenimo njihov sluh za naše izazove s kojima se ovdje suočavamo. U ovom susretu izrodile su se brojne nove ideje te smo i danas, osim tambure i bećarca, pronašli nove poveznice koje su više nego vrijedne nastavka suradnje – rekla je Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Osim uzajamne podrške, suradnja Požeško-slavonske županije, gradova i općina sa Suboticom biva pretočena i u projekte. Partnerskim projektom Javne ustanove Pleternica i Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama iz Subotice, kojim je sufinanciran Ljetni tamburaški kamp u Pleternici, financirana je i adaptacija Tamburaške kuće čijem je otvorenju prisustvovalo izaslanstvo. 

– Suradnja između Požeško-slavonske županije i Festivala bunjevački pisama traje više od deset godina zahvaljujući prvom koraku kojega je učinila Glazbena škola Požega, a odmakom vremena uspostavljane su nove suradnje čemu je vidljivi dokaz i otvorenje Tamburaške kuće u Subotici. Zajednica Hrvata u Subotici je zajednica u potrebi i vjerujem kako će podrška Vlade Republike Hrvatske iskazana u izgradnji Hrvatskog doma – Matica, najavljena suradnja između Hrvatske zajednice županija i Hrvatskog nacionalnog vijeća, ali i nastavak suradnje kroz ovakve projekte poboljšati položaj Hrvata u Srbiji – rekla je Jozić.

Kako je spona između Subotice i Požeško-slavonske županije uistinu jaka, svjedoči i partnerstvo pretočeno u njegovanje tamburaške glazbe od zaborava. Općina Kaptol bila je generalni sponzor 23. Festivala bunjevački pisama, prijateljskog festivala Zlatnog glasa Zlatne doline, a posebnu radost izazvalo je proglašenje dobitnika nagrade za najbolji aranžman koju su iz Subotice s ovogodišnjeg izdanja ponijeli Luka Samardžić i Kaptolački tamburaški orkestar.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)