Sudionici programa „Škola ambasador“ Europskog parlamenta na prijemu kod županice Jozić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Požeško-slavonska županica Antonija Jozić u Velikoj vijećnici županije primila je danas predstavnika Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj te predstavnike lokalnih obrazovnih ustanova koje sudjeluju u programu EPAS – „Škola ambasador“ Europskog parlamenta. Iz Požeško-slavonske županije u program su uključene četiri ustanove: Srednja škola Pakrac i Gimnazija Požega program provode od 2018. godine, a Ekonomska škola Požega i Tehnička škola Požega od 2019.

Riječ je o programu koji se u Hrvatskoj i ostalim EU državama članicama provodi od 2016. godine s ciljem podizanja razine informiranosti mladih o Europskoj uniji, kao i svijesti o zajedničkim vrijednostima i pravima. Programom je do sada obuhvaćeno 60-tak gimnazija i strukovnih škola iz cijele Hrvatske.

„Na svakom koraku oko nas vidljivi su pozitivni tragovi što to članstvo u Europskoj uniji donosi u Požeško-slavonskoj županiji, ali u konačnici i za cijelu Hrvatsku. Tu prvenstveno mislim na sredstva koja možemo osigurati za provedbu naših kapitalnih investicija vezano s naglaskom na obrazovanje, posebice u dijelu višegodišnjeg financijskog okvira 2021.-2027. i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti koji kaže da ćemo moći ulagati sredstva i u uspostavu jednosmjenskog rada u osnovnim školama, u jačanju kapaciteta srednjih škola, kao i Regionalni centar kompetencija koji se također provodi na području naše županije uz brojne druge projekte.“ – rekla je ovom prilikom županica Jozić te istaknula kako je Požeško-slavonska županija bez obzira na svoju teritorijalnu veličinu pri samome vrhu županija koje imaju srednje škole ambasadore.

U sklopu programa „Škola ambasador“, nastavnici i učenici organiziraju tematske aktivnosti te sudjeluju u kreativnim radionicama na kojima se upoznaju s radom Europskog parlamenta te europskim javnim politikama i prioritetima, a kroz razmjenu iskustava s drugim sudionicima stječu nova znanja i uče o solidarnosti i važnosti zajedništva.

Marko Boko, predstavnik ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj rekao je kako se program „Škola ambasador“ Europskog parlamenta provodi već nekoliko godina ne samo u Hrvatskoj već i na razini drugih država članica EU. „Cilj nam je obilaziti teren, razgovarati s učenicima i njihovim profesorima mentorima koji nesebično već godinama jako vrijedno i predano rade u programu i izvršavaju sve obveze. Poanta je u tome da širu javnost kao i određene institucije koje možda nisu upoznate s našim programima koji su namijenjeni mladima upoznamo s njima i pokušamo ih uključiti.“ – rekao je Marko Boko te istaknuo kako je u sam program uključeno preko 1000 učenika koji su doista ambasadori EU parlamenta s obzirom da su multiplikatori sadržaja i ideja koje EU zagovara i promiče.

„Učenici to rade na terenu, u svojoj lokalnoj zajednici, školama, među svojim prijateljima, obiteljima i sl., te na ovaj način imaju priliku utjecati na ono što EU i europske institucije mogu raditi prije svega na lokalnoj razini. Oni su ti koji sami stvaraju i komuniciraju sadržaj te mi na kraju na taj način vidimo što se zapravo događa na terenu. S druge strane, mi kao institucija trudimo se upoznavati učenike i njihove profesore mentore sa mogućnostima koje EU odnosno europske institucije mogu ponuditi na lokalnoj razini.“ – istaknuo je Boko.

Uz predstavljanje rezultata provedbe programa u lokalnoj zajednici, predstavnik Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj sa županicom su razgovarali o aktivnostima i planovima rada Ureda u ovoj godini, o provedbi procesa Konferencije o budućnosti Europe čiji je cilj izrada prijedloga za reformu i buduće politike EU-a, kao i o kampanji Zajednoza.eu koju je pokrenuo Europski parlament kako bi potaknuo građanke i građane svih EU država članica na neposrednu razmjenu mišljenja o temama važnim za Europu. Građani se međusobno povezuju registracijom na istoimenoj paneuropskoj platformi zajednoza.eu, dostupnoj na 24 službena jezika Unije, pa tako i na hrvatskom. Na platformi mogu raspravljati o njima važnim temama, ali i saznati kako se uključiti u aktivnosti koje diljem Europe organiziraju uredi Europskog parlamenta i njihovi partneri.

Izvor: PSŽ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika