Susret biskupa Škvorčevića s gradonačelnikom Lipika i posjet Župi Gaj, nastradaloj u nevremenu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Iznenadno veliko nevrijeme koje je zahvatilo veći dio Hrvatske, 19. srpnja 2023. ostavilo je razorne posljedice na određenom broju obiteljskih kuća i crkvenih objekata na području Požeške biskupije. Među teže stradalima je područje grada Lipika, napose Župa Gaj. Požeški biskup Antun Škvorčević u pratnji člana Ureda za gradnju Ivice Žuljevića i tajnika Mateja Silukovića pohodio je 27. srpnja 2023. lipičkog gradonačelnika Vinka Kasanu. U prostorima uprave Grada Lipika gradonačelnik Kasana predstavio je biskupu razmjere štete u kojoj je olujni vjetar odnio i oštetio krovove na brojnim obiteljskim kućama, gospodarskim zgradama i vjerskim objektima. Kazao je kako je 87 objekata na administrativnom području Grada Lipika u potpunosti ostalo bez krova, preko 160 je teško oštećeno, a 1200 objekta ima manja oštećenja. Istaknuo je kako se prionulo hitnoj pomoći ponajprije starijim i osamljenim kućanstvima, a potom se nastoji pristupiti i obnovi crkvenih objekata, napose u Župi Gaj. Biskup Antun zahvalio je gradonačelniku Kasani za sve poduzeto u obnovi oštećenih objekata, istaknuvši kako i Crkva u okviru svojih karitativnih mogućnosti nastoji priskočiti u pomoć, napose siromašnima i samcima. Podsjetivši da su mnoga crkvena zdanja pakračkog i lipičkog kraja razorena u Domovinskom ratu, biskup je istaknuo identitetsku važnost njihove obnove, izrazivši nadu da će se ona uz zajednička nastojanja uspjeti sanirati i u najnovijim stradanjima. Spomenuo je važnost suradnje na obnovi zapuštenog vrijednog zdanja župne crkve u Gaju, od nemale povijesno-umjetničke vrijednosti u zapadnoj Slavoniji.

Potom je biskup Antun posjetio Župu Gaj gdje mu je župnik Augustin Tašić uživo prikazao kako je krov župne crkve i župnog doma teško oštećen, kao i kapele na području Župe u Poljani, Marinu Selu, Brekinskoj i Kapetanovu Selu te je potrebna njihova hitna sanacija. Razgledali su župnu crkvu sv. Katarine na čijem krovu majstori nastoje danas po lijepom vremenu sanirati oštećenja, kao i na župnoj kući. Biskup se susreo s majstorima i zahvalio im za brzu intervenciju, koja će spasiti navedene objekte od daljnjih oštećenja. Zatim se biskup zajedno s domaćim župnikom svratio u Poljanu i razgledao kapelu sv. Ane s čijeg se vrha zvonika u nevremenu odlomio križ. Uputio se u dom obitelji Kralj u Poljani, kojima je nastradala kuća i dvorišne zgrade, a usjevi i voće im je tako nastradalo da će njihov oporavak trebati nekoliko godina. Domaćini su kazali biskupu da unatoč nemalim štetama smatraju kako nije sve izgubljeno jer je prošlo bez ljudskih žrtava te će svojim radom nastojati nadoknaditi ono što je stradalo. Potom je biskup posjetio deseteročlanu obitelj Dolušić, koja je ostala bez jedne strane krova na kući te dvorišnoj i gospodarskoj zgradi. Stariji članovi obitelji, kao i prisutna djeca posvjedočila su biskupu kako su uz pomoć dobrih ljudi uspjeli već na dan nevremena spriječiti veće prodiranje vode u kuću te se nadaju da će u idućim danima uspjeti cjelovito popraviti štetu. Veliku nevolju zadavala im je činjenica da su gotovo tjedan dana bili bez električne energije, što je donijelo osobite probleme onima čija goveda nisu mogla biti redovito pomužena, niti mlijeko uredno skladišteno, te su se na njima pojavile određene bolesti.

Biskup Škvorčević kazao je stradalim obiteljima kako im je svojim pohodom želio iskazati blizinu i pažnju, posvjedočiti duhovnu solidarnost, upoznati se s razmjerima štete da bi im Biskupija pritekla u pomoć u okviru svojih mogućnosti. Obiteljima je pružena i prva novčana pomoć Požeške biskupije.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)