Susret gradonačelnika Glavića i predstavnika medija. U Požegi se naziru brojni projekti

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić susreo se jučer s medijima koji prate rad Grada Požege u Krčmi Zlatni Lug te im zahvalio na doprinosu koji su svojim radom dali u funkcioniranju grada u prošloj 2023. godini.
Susretu s medijima nazočili su i zamjenik gradonačelnika Grada Požege prof.dr.sc. Borislav Miličević i predsjednik Gradskog vijeća Grada Požege Matej Begić.
Gradonačelnik Glavić osvrnuo se na brojne projekte koji su završeni, na one koji su u tijeku, ali i one čija će realizacija ubrzo započeti.

„Prije svega vam zahvaljujem što se ste prošle godine pratili rad Gradske uprave. Zahvaljujem što ste naš rad građanima učinili vidljivim i dostupnim za komentare, analize i rasprave jer svi smo mi u Gradskoj upravi, izabrani izravno od građana. Svi smo mi na tom poslu zbog građana, svi smo tu da nešto uradimo u tom mandatu, nešto što je potreba, a još nije napravljeno; da radimo na razvoju grada Požege, onako kako bi to građani željeli. Požeška kuća funkcionira preko godinu dana, a u Muzeju su završeni građevinski radovi, i čekamo termin tehničkog pregleda. Već se radi na opremanju Muzeja, najprije stalni postav, a onda će se preseliti i ostala muzejska građa u nove prostorije. Muzej doista impozantno izgleda. Financiran je iz projekta Slavonija, Baranja i Srijem, i mislim da će biti jedan od ljepših muzeja u Hrvatskoj. Ima 600 kvadrata novoga prostora i kompletno rekonstruiran stari prostor, koji doista izgleda impozantno izgleda.

Isto tako jedan dio aglomeracije Požega smo završili 2022. godine. On je već bio u visokoj fazi izvođenja na početku ovoga mandata, ostao je još centralni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda koji je također u završnoj fazi. Po posljednjim informacijama treba biti završen početkom ožujka ili početkom travnja, i pušten u probni rad. Prva stvar kojoj se pristupalo jest rješavanje problema vezanih za nedostatak kapaciteta u dječjim vrtićima. Prijavom na natječaje iz EU fondova, odobrena su tri projekta, koji uključuju izgradnju novog dječjeg vrtića, na mjestu nekadašnjeg vrtića „Pod gradom“. Ti radovi su započeli, položen je kamen temeljac, a završetak se očekuje krajem ove godine. U planu je i nadogradnja dodatnog paviljona montažnog vrtića u Rudinskoj. S obzirom na manji obujam radova, završetak istih očekuje se koncem godine. Planirana je i izgradnja dječjeg vrtića u Mihaljevcima, gdje se tek očekuje početak radova, jer je prostorni plan u završnoj fazi. Riječ je o manjem vrtiću, kapaciteta do 60 djece.

Mi smo osnivači osnovnih škola i tu nam je bila želja da sve škole rade u jednosmjenskoj nastavi, da sve škole imaju dvorane, i da riješimo pitanje djece s poteškoćama u razvoju, a to pitanje u Požegi, za djecu u osnovnim školama nije riješeno na odgovarajući način. Zato smo prijavili projekt nove škole u Babinom viru. Jedan izuzetno vrijedan, veliki projekt. Škola s dvoranom, 20 učionica i 10 učionica za djecu s poteškoćama u razvoju. S vanjskim sportskim terenima za odmor i rekreaciju učenika. Došli smo dosta daleko s tim. Očekujemo ugovor za tu školu, projektira se još glavni projekt te vjerujemo da ćemo tu školu počet raditi ove godine.

Požega je jedan od 22 grada koji su u takozvanom IT mehanizmu. Tu smo dobili 18 milijuna eura i iz toga projekta radimo rekonstrukciju povijesne jezgre. Dakle, plohu trga, tržnicu s podzemnom garažom i ulaz prema podzemnoj garaži i tržnici. Onaj ugao Matice hrvatske i Sokolove ulice. Taj projekt je izuzetno zahtjevan zbog arheologije, zbog same važnosti baroknog trga, i vjerujem da će do kraja 2027. biti završen kako to projektno razdoblje definira.

Naša županija je jedina koja nema ni jedan atletski stadion. Kako je Požega imala atletski stadion, na kojem je izgrađena nova Gimnazija, i obećanje je tad bilo da će se izgraditi atletski stadion. Mi sa zaostatkom od dvadeset i nešto godina ćemo taj projekt napraviti. Požega i Požeško-slavonska županija imat će atletski stadion vjerujem do konca ove godine.

Nastojimo u gradu napraviti situaciju u kojoj je što manje neriješenih problema, a sve nećemo moći riješiti te u kojoj će građani i naši posjetitelji biti zadovoljni onim što grad pruža. Moram spomenuti da smo išli u neke projekte koji isto koštaju, a kad prođu brzo se zaborave. Tu je isto tako jedna rekonstrukcija i revitalizacija našeg prekrasnog dječjeg odmarališta u Baškoj koje godinama nije korišteno, onako kako je zamišljeno, i kako treba. Ove godine nakon uloženih preko tristo tisuća eura, i niz aktivnosti da se revitalizira, ove godine je preko tristo djece osnovnoškolske dobi boravilo u odmaralištu. Slike su bile prekrasne, kao i atmosfera.” – zaključio je gradonačelnik Željko Glavić.Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *