Susreta biskupa Škvorčevića s roditeljima i pitomcima Kolegija Požeške biskupije

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Pred sam početak nove školske godine, u nedjelju, 3. rujna 2023. požeški biskup Antun Škvorčević primio je u Dvorani bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi učenike koji borave u Kolegiju Požeške biskupije i njihove roditelje. Na susretu su bili nazočni i poglavari Kolegija: ravnatelj Tomislav Dokoza, prefekt Matej Filipović i duhovnik Marijan Pavelić.

Uputivši im riječi dobrodošlice, biskup Antun je kazao roditeljima i kolegijašima kako Požeška biskupija svojim djelovanjem na području odgoja i obrazovanja nastavlja crkveno djelovanje u Požegi koje ima dugu tradiciju. Naime, nakon Osmanlija isusovci su 1699. u Požegi utemeljili požešku gimnaziju, otvorili škole u požeškoj okolici, a zagrebački biskup Franjo Thauszy utemeljio je sjemenište te potom zajedno s isusovcima i Akademiju, visoko školstvo prvenstveno za odgoj budućih svećenika. Nakon ukinuća isusovaca, početkom 19. stoljeću zagrebački biskup Aleksandar Alagović kupio je od države isusovačku zgradu te je u njoj 1835. godine otvorio Orfanotrofij, dom za nadarene učenike iz manje imućnih obitelji, koji su dokinule komunističke vlasti 1946. godine i nacionalizirale zgradu. Na tragu spomenute tradicije, istaknuo je biskup Antun, Požeška biskupija nastoji u novim okolnostima djelovati na odgojno obrazovnom području, otvorivši u Požegi najprije Katoličku gimnaziju, potom Kolegij – dom za srednjoškolske učenike, napose one koji razmišljaju o svećeničkom zvanju, potom i Katoličku osnovnu školu. Pored toga, Biskupija je otvorila Katoličku gimnaziju i Katoličku osnovnu školu u Virovitici te Katoličku osnovnu školu u Novskoj.

Osim navedene tradicije, biskup je kazao da postoje i daleko dublji razlozi navedenog crkvenog nastojanja. Naime, nitko se od nas nije sam odlučio roditi, u pozadini našeg postojanja je ponajprije onaj Drugi, Bog koji nas je pozvao u život. Iskustvo nam potvrđuje da se svi rađamo kao nedovršena bića, s velikim mogućnostima rasta, kojem snagu i domet opet ne dajemo mi, nego Bog. Zaključio je kako je zbog toga silno razložno Boga uključiti u naša odgojno obrazovna nastojanja, te dok mladi čovjek usvaja mnoga znanja, ne zaostane u svom cjelovitom duhovnom rastu. Istaknuo je kako Katolička gimnazija u Požegi pruža srednjoškolcima mogućnost da u svjetlu vjere upoznaju zakonitosti svijeta u kojem su se našli, a Kolegij odgojni okvir u kojem se mladi u svojoj slobodi mogu duhovnim putem izgrađivati i rasti kao cjelovite osobe

Biskup je spomenuo kako čovjek nije samo biće znanja te da je važna suradnja roditelja i vodstva Kolegija kako bi omogućili njihovoj djeci da se vjerničkim putem uzdignu u onostrane dimenzije vlastitog postojanja. Ustvrdio je kako u Kolegiju mladi ljudi po njegovu odgojnom programu imaju mogućnost suočiti se s važnom činjenicom da u njima postoje Božji tragovi koji možda još nisu pročitani, a koji na nenametljiv način govore na što ih u njihovoj slobodi poziva Bog, možda i na duhovno zvanje. Kazao je kako je za čovjeka najbolji onaj odabir na koji ga poziva Bog i najtočniji životni koraci koje učini s njime. Podsjetivši kako je Majka Terezija voljela pozivati da učinimo nešto lijepo za Boga, biskup je istaknuo kako Požeška biskupija nastoji učiniti nešto lijepo za mladog čovjeka u Hrvatskoj i time nešto lijepo za Boga. Rekao je na kraju kako smatra da je za to dragocjeno djelo važan dosluh između vodstva Kolegija, samih kolegijaša i njihovih roditelja. Zahvalio im je za spremnosti na suradnju, te je kolegijašima i poglavarima zaželio blagoslovljen početak nove školske godine.

Potom je ravnatelj Dokoza zahvalio biskupu na podršci koju pruža pitomcima i poglavarima u Kolegiju. Predstavio je roditeljima godišnji plan i program Kolegija te odgojno-obrazovni projekt koji obuhvaća intelektualnu, fizičku i duhovnu izgradnju njihove djece.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)