Svečana promocija prvog naraštaja Izobrazbe za prvu dočasničku dužnost: „Danas prestajete biti vođeni i postajete vođe“

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U vojarni 123. brigade HV Požega održana je svečana promocija polaznika 1. naraštaja Izobrazbe za prvu dočasničku dužnost. U ešalonu prvog naraštaja izobrazbu je završilo ukupno 52 polaznika od čega 5 polaznica – prenosi Požeško-slavonska županija.

Šestotjedna obuka započela je 12. listopada, a završena je svečanom promocijom na kojoj su prisustvovali zapovjednik Dočasničke škole „Damir Tomljanović Gavran“ brigadir Ivica Pejaković, izaslanik ministra obrane Republike Hrvatske brigadni general Blaž Beretin, izaslanik načelnika Glavnog stožera OSRH brigadni general Ivan Zelić, izaslanik zapovjednik vojarne 123. brigade HV Požega pukovnik Ivica Mandić i ostali zapovjednici vojarne, vojni kapelan Željko Volarić, izaslanik prvog dočasnika OSRH časnički namjesnik Marko Stjepanović, zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha, gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić, načelnik PU požeško-slavonske Željko Grgić, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, ostali časnici i dočasnici te obitelji i prijatelji polaznika.

– Izgradnja sustava izobrazbe je kontinuiran proces koji nikada ne završava, a sve u cilju stvaranja uvjeta u kojima će dočasnici dobiti nužna znanja i vještine potrebne za kvalitetno obnašanje dužnosti u svojim postrojbama. Cilj prve razine dočasničke izobrazbe je stjecanje znanja i sposobnosti za obnašanje prvih dočasničkih dužnosti i provedbu zadaća na ustrojbenim mjestima čina skupnik. Izobrazba za prvu dočasnički dužnost, prva je razina dočasničke izobrazbe gdje Vi, poštovane polaznice i polaznici, do jučer vojnikinje i vojnici, danas postajete dočasnice i dočasnici te tako prestajete biti vođeni i postajete vođe – istaknuo je zapovjednik Dočasničke škole „Damir Tomljanović Gavran“ Ivica Pejaković.

Prigodnim riječima obratio se i izaslanik ministra obrane Republike Hrvatske brigadni general Blaž Beretin.

– Vi ste prvi naraštaj koji ulazi u povijest i to vam je posebnost, iznimnost i čast. Od srca vam čestitam na iskazanom trudu, zalaganju i odricanju te na svemu što ste postigli kao vojnici. U narednih nekoliko godina radit ćete kao dočasnici, odnosno skupnici u Hrvatskoj vojsci, a nadam se da ćete što prije doći ponovno u Požegu na Temeljnu dočasničku izobrazbu i napredovati. Želim naglasiti da vi na izobrazbu niste došli slučajnim odabirom. Svojim profesionalnim odnosom, zalaganjem i trudom, svojim zapovjednicima ste rekli da ste „Primus inter pares“, prvi među jednakima i na tome vam također čestitam – rekao je brigadni general Blaž Beretin.

Na svečanoj promociji istaknuti su i najbolji polaznici. Medalju izvrsnosti u izobrazbi dobilo je najbolji polaznik naraštaja pozornik David Popić koji se obratio u ime 52 dočasnika i dočasnica.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)