Svećenik iz Požeške biskupije slao poruke dječaku, dobio je otkaz

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Foto: Mateo Pejaković

Foto: Mateo Pejaković


Požeška biskupija zabranila je obavljanje svećeničke službe jednom svom svećeniku iz Slavonije, potvrđeno je za 24sata. Sve se dogodilo nakon što je svećenik tijekom 2022. godine 16-godišnjaku slao poruke eksplicitnog sadržaja – prenosi 24 sata.

– Hajde da se večeras nađemo i malo provozamo mojim automobilom – samo je jedna od poruka koju je mladić tad dobivao od svog župnika.

Roditelji su odlučili istupiti u medije prije točno godinu dana. Prepričavajući traumu koja je zadesila njihovu obitelj, govorili su o trenutku kad je jednog dana njihov sin došao u kuću sav uznemiren.

– Svećenik je došao tu gdje živimo, na početak ulice, i naše dijete ga je srelo putem. Kad je došao do njega, svećenik je otvorio prozor automobila i rekao: ‘Ja sam, sa mnom si se dopisivao, uđi u automobil’. On je pobjegao kući i rekao nam što je bilo – prepričali su tad roditelji.

Inače, njihov sin nije znao da se dopisivao sa svećenikom preko jedne popularne aplikacije u kojoj se koriste pseudonimi. Roditelji su rekli i kako je njihov sin imao veliko povjerenje u svećenika, opisali su ga kao duhovnog vođu svog sina.

Cijeli slučaj je, osim policiji, prijavljen i Požeškoj biskupiji, koja je brzo reagirala i maknula svećenika iz maloga mjesta u Slavoniji.

– Nisu nam htjeli reći gdje je, osim da je u samostanu u blizini i da mu je zabranjeno sve osim sprovoda – rekli su roditelji nakon podnesene prijave.

Antun Škvorčević, požeški biskup koji je na odlasku, odlučio je riješiti ovaj slučaj prije umirovljenja. Kako nam je potvrđeno, proveden je crkveni upravni kazneni postupak na temelju odredbi i naputka Dikasterija za nauk vjere.

– Spomenutom svećeniku zabranjeno je vršenje svećeničke službe. Tijekom čitavog postupka Požeška biskupija bila je u kontaktu s obitelji tad maloljetne osobe, kojoj još jednom iskazujemo žaljenje zbog neprihvatljivog ponašanja od strane svećenika – odgovorili su na naš upit iz Požeške biskupije.

Ipak, kako neslužbeno doznajemo, crkvene vlasti kontaktirale su obitelj samo prije godinu dana, kad je sve izašlo u javnost. Posebno zabrinjavajuća situacija bila je i činjenica kako je spomenuti svećenik tad radio u jednoj školi kao vjeroučitelj. Ipak, nedugo nakon incidenta dobio je otkaz.

Nije ovo jedini slučaj svećeničkog zlostavljanja u Hrvatskoj, prisjetimo se riječkog nadbiskupa Mate Uzinića, koji je progovorio o istragama protiv svećenika optuženih za pedofiliju i zlostavljanje. Kako je rekao, jedan je svećenik prijavljen za zlostavljanje čak 13 dječaka.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)