‘Sveta Kata, snijeg na vrata’, stara je to uzrečica koju mnogi i dan danas ozbiljno shvaćaju

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Prema katoličkom kalendaru, 25. studenog svake godine se obilježava blagdan Svete Katarine, a imendan slave sve Katarine, Katice, Tine i svi s izvedenicama imena Katarina

Na današnji dan se prema pučkom kalendaru označavao i zadnji dan jeseni i početak zime, a poznata izreka ‘Sveta Kata, snijeg na vrata’ je jasno davala do znanja da se u ovo vrijeme vremenske prilike naglo pogoršavaju. Također na današnji dan su se u prošlosti započinjale pripreme za Božić – prenosi 24sata.

Za Svetu Katu se smatra da je simbol hrabrosti, a priča o njoj govori da je pogubljena zbog svoje čvrste vjere u Boga. Rođena je oko 282. godine, a pogubljena 305. godine. Poznata je i kao Katarina Aleksandrijska. Nakon smrti postala je među ljudima simbol vjere i čistoće. 

Danas se smatra zaštitnicom djevica, umirućih i govornika. Djevica jer je umrla kao djevica, zaštitnica je umirućih jer je umrla za svoju nepokolebljivu vjeru, a govornika jer unatoč uvjeravanjima filozofa tog vremena da Bog ne postoji, ona je čvrsto branila svoju vjeru.

Prema legendi, bila je izuzetno učena mlada djevojka plemenitog porijekla, vjerojatno princeza. Prosvjedovala je protiv progona kršćana pod rimskim carem Maksencijem, čiju je ženu i nekoliko vojnika obratila dok je bila zatočena te obranila svoje tvrdnje kod najuglednijih učenjaka koje je car Maksencije pozvao da joj se suprotstave.

Tijekom kasnijeg mučenja, priznala je da je svoje djevičanstvo posvetila Isusu Kristu, te potom osuđena na smrt. Točak sa šiljcima kojim je trebala biti ubijena slomio se kada ga je dotaknula (odakle naziv Katarinin kotač), a zatim joj je odrubljena glava.

Nakon smrti, anđeli su navodno odnijeli njezino tijelo na planinu Sinaj, gdje je, prema legendi, otkriveno oko 800. godine. U srednjem vijeku, kada je priča o njezinoj mističnoj udaji s Kristom naširoko kružila, bila je jedna od najpopularnijih svetica i jedna od najvažnijih djevica mučenica. Od njezinih ostataka do danas ne postoji ništa, a njeno postojanje je dovedeno u pitanje.

U šestom stoljeću car Justinijan je naredio da se u njeno ime osnuje samostan. Samostan Svete Katarine ostao je do danas i jedan je od najstarijih na svijetu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)