SVI U KAPTOL: Sljedeća tri dana održavat će se “Tambura za dušu”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Tri dana trajat će manifestacija pod nazivom “Tambura za dušu”, koja će se održati u Kaptolu od 5. do 7. svibnja 2022. Bit će to niz tamburaških večeri: večer tamburaških orkestara “Tambura bez granica”, 47. Festival “Zlatni glas Zlatne doline” te jubilarna, 10. smotra folklora “Šokačko se kolo vije”.

Rezultat je to planiranja i suradnje Općine Kaptol, kaptolačkog tamburaškog orkestra Kaptol, KUD-a “Ivo Čakalić” i TZ-a Zlatni Papuk. Spajanje više događanja u jednu cjelinu ima za cilj učiniti ih kvalitetnijim u logističkom smislu, medijski vidljivijima i posjetiteljima pristupačnijima. “Tradicionalni festival ‘Zlatni glas Zlatne doline‘ već desetak godina u suradnji s Jelenkom Topićem promijenio je svoju koncepciju i osnažio identitet na tamburaškoj sceni. Općina je zadužena za logistiku, a ove godine smo u dogovoru sa svim akterima odlučili ostvariti trodnevnu manifestaciju za koju vjerujemo da ćemo podići i razinu kvalitete kulturnih zbivanja na području naše općine”, rekao je načelnik općine Kaptol Mile Pavičić.

“Ovo je naš prvi međunarodni festival tamburaških orkestara na kojem će se predstaviti četiri orkestra. Uz nas domaćine, nastupit će orkestar Glazbene škole Josipa Runjanina iz Vinkovaca, orkestar iz Pančeva te tamburaški orkestar Općine Semeljci”, najavio je predsjednik Tamburaškog orkestra Kaptol Tihomir Šmitpeter. Šokačka tradicija, običaji i pjesma u Kaptolu se čuvaju kroz djelovanje KUD-a “Ivo Čakalić”, koji će ove godine na jubilarnoj smotri folklora 7. svibnja ugostiti kulturno-umjetnička društva iz Hrvatske i inozemstva, goste iz Mađarske, četiri društva iz Hrvatske te jednu pjevačku skupinu, najavio je predsjednik KUD-a Slavko Čakalić.

Festival “Zlatni glas Zlatne doline” održat će se 6. svibnja kao vodeće događanje trodnevne manifestacije, a ugostit će mnoga poznata imena tamburaške glazbe. Festivalski orkestar sastavljen je od profesora Glazbene škole Požega, nastupit će i dvije pjevačke skupine. Dolaze izvođači iz Austrije, tamburaški sastavi iz Bihaća i Novog Sada te solist i prateći sastav iz Subotice. Pobjednik festivala nastupit će na požeškim Zlatnim žicama”, informirao je koordinator festivalskog programa Jelenko Topić.

“TZ Zlatni Papuk jedan je od organizatora ‘Tambure za dušu‘. Povezivanje više događanja u jednu manifestaciju koja će lakše doći u javni prostor koncepcija je koju ova turistička zajednica nastoji uvesti kao organizacijski obrazac na području destinacije Zlatni Papuk. Tako se nastoji omogućiti stvaranje vikend-aranžmana za agencije kako bi privukli što veći broj posjetitelja izvan Požeško-slavonske županije”, naglasio je direktor TZ-a Zlatni Papuk Tomislav Galić pojašnjavajući značenje ove manifestacije. B.S.T.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika