Svim mamama želimo sretan Majčin dan!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Danas se diljem svijeta obilježava dan kojim se slavi majčinstvo (druge nedjelje u svibnju). Iako je u prošlosti ovaj blagdan imao velik značaj za emancipiranje i poboljšanje položaja žena u društvu, Dan majki se u novije vrijeme svodi na darivanje i ugađanje majkama i bakama.

Bez obzira na to lijepo je imati dan posvećen najvažnijoj ženi u životu svake osobe. Mame su sve u našim životima – prijateljice, mentorice, kritičarke, medicinske sestre, učiteljice… imaju bezbroj uloga kako bismo se mi osjećali sigurno, zaštićeno i voljeno.

Kako je počelo obilježavanje Majčinog dana?

Sve je započelo 1858. g. u malom gradiću Websteru u Zapadnoj Virginiji, u SAD-u. Tamo je živjela žena po imenu Anna Reeves Jarvis koja je željela poboljšati sanitarne uvjete u gradu. Ona je jedne nedjelje organizirala “Majčin radni dan“. Na taj se način sakupljao novac kojim su se kupovali lijekovi i kojim se angažirala pomoć za majke s tuberkulozom. Ovu tradiciju je nastavila i sljedećih godina. Tijekom američkog Građanskog rata proširila je svrhu “Majčinog radnog dana“ kako bi se poboljšali sanitarni uvjeti za obje zaraćene strane i za ranjene. To je dovelo do združivanja nekoliko članova obitelji koje je rat razdvojio. Anni Reeves Jarvis, zahvaljujući njenim podučavanjima o sanitaciji, pripadaju zasluge za spašavanje tisuće života.

Njena kćer, koja se također zvala Anna, je nakon majčine smrti 1905.g. odlučila posvetiti život majčinom projektu i pokušala je uspostaviti tradiciju Majčinog dana. Sjetila se kako joj je majka govorila da su svi dani u godini posvećeni muškarcu, a ni jedan nije ženama, majkama. Dala je otkaz i u cijelosti se posvetila ostvarenju ovog projekta. Kao zaštitni znak uzela je bijeli karanfil – omiljeni cvijet njene majke. 10. svibnja 1907.g. je crkva Grafton u Zapadnoj Virginiji prva proslavila neslužbeni prvi Majčin dan. Njezin se rad konačno isplatio 1914. g kad je predsjednik Woodrow potpisao rezoluciju kojom se Majčin dan proglašava službenim praznikom u SAD-u.

Čudesna je pomisao da je jedna žena, Anna Reeves Jarvis, čiji je cilj bio poboljšanje sanitarnih uvjeta, izgradila tako snažan most koji i dalje spaja ljude različitih uvjerenja.
Majčin se dan obilježava druge nedjelje u svibnju. Danas preko 40 zemalja službeno obilježava Majčin dan, uključujući Hrvatsku, Dansku, Finsku, Italiju, Tursku, Australiju, Belgiju i druge.

Bez obzira na to tko smo, kako smo odrasli i gdje živimo, taj dan bismo se trebali prisjećati doba u životu kad smo bili krhki, znatiželjni i naivni, a naša nas je majka sigurno vodila kroz život. Trebamo imati na umu da nije bitno to što kupujemo majkama, već što činimo kako bismo im pokazali koliko cijenimo njihovu ljubav i brigu za nas.
Svim majkama redakcija portala Požeški.hr želi SRETAN MAJČIN DAN!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *