Svim vatrogascima Sretan Sv. Florijan

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Obilježavanjem blagdana Sv. Florijana ujedno započinje mjesec zaštite od požara, u kojem vatrogasci dodatnim aktivnostima nastoje utjecati na svijest o važnosti vatrogastva u zaštiti ljudi i imovine.
Zaštitnik vatrogasaca je sveti Florijan, rimski časnik koji je zbog kršćanstva trebao biti spaljen na lomači.

Naime, u to izrazito nekršćansko vrijeme, Florijan je otvoreno priznavao svoje kršćanstvo. Pošto Florijan nije poslušao naređenja cara da progoni kršćane, bio je osuđen na smrt spaljivanjem. Stojeći na lomači, Florijan navodno potiče rimske vojnike da zapale vatru, govoreći im “ako je zapalite, na plamenim jezicima ću vam pobjeći u nebo”. Uplašen njegovim riječima, umjesto da ga spali, Aquilinus (pomoćnik rimskog cara Dioklecijana) naređuje da se Florijanu stavi kamen oko vrata i baca ga u rijeku Enns.

Florijanovo tijelo kasnije je pronašla pobožna žena, te je on naposljetku dostojno pokopan. 1138. godine Papa Lucius III, odobrava zahtjev poljskog kralja Casimira i biskupa Krakowa, da se relikvije svetog Florijana pošalju u Poljsku. Sveti Florijan postaje zaštitnik Poljske, a njegove se relikvije i danas čuvaju u crkvi u poljskom gradu Krakowu. Također Sveti Florijan se štuje i kao zaštitnik grada Linza, Gornje Austrije te vatrogasaca. 4. svibnja je dan hrvatskih vatrogasaca, a mjesec svibanj je mjesec zaštite od požara.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika