Svjetski dan Crvenog križa – “Dajem s radošću, a radost koju dajem je nagrada.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Svjetski dan Crvenog križa obilježava se 8. svibnja svake godine. Ovaj dan posvećen je onima koji pate od prirodnih katastrofa, oružanih sukoba i drugih kriza. Također služi kao prilika kako bi se naglasile humanitarne vrijednosti koje podržava Pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca – organizacije koje predano služe u svom cilju pomaganju ljudi u potrebi diljem svijeta – prenosi Grad Požega.

Ovogodišnje obilježavanje slavi godišnjicu rođenja Henryja Dunanta, vizionarskog utemeljitelja Crvenog križa i Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC). Napisao je knjigu pod nazivom “Sjećanje na Solferino” koja je pozivala na stvaranje neutralnih organizacija za pružanje pomoći tijekom rata.

Njegova je ideologija bila svjetski priznata, što je dovelo do osnivanja Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) 1863. godine. ICRC je s nacionalnim društvima Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, od tada postao globalni simbol humanitarne pomoći. Službeno utemeljenje Crvenog križa datira nakon Drugog svjetskog rata, 1946. godine.

Slogan Dana Crvenog križa za 2024. godinu glasi: “Dajem s radošću, a radost koju dajem je nagrada.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)