Svjetski je dan folklora

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Svjetski je dan folklora. UNESCO ga je proglasio u znak sjećanja na dan kad je britanski književnik William John Thoms 1846. godine prvi puta upotrijebio riječ „folklor“ – prenose Zlatne žice Slavonije.

A upravo je folklor – pjesma, ples, nošnje, kulturna baština i običaji, obilježje festivala „Zlatne žice Slavonije Požega 2022.“. Kako je to i uobičajeno, prije svečanog otvorenja festivala u petak 2. rujna, ulicama Požege proći će velika povorka kulturno-umjetničkih društava s područja Požeštine, uz Konjogojstvenu udrugu „Vallis Aurea“ Požega i Udrugu vinogradara, vinara i voćara „Stjepan Koydl“ iz Požege te druge sudionike. Povorku će predvoditi Gradska glazba Trenkovi panduri, Povijesna postrojba Trenkovi panduri, Gradska straža Požega, Požeške mažoretkinje i Twirling klub Požega.

Po dolasku na Trg Svetog Trojstva, domaća kulturno-umjetnička društva predstavit će se na velikoj festivalskoj pozornici. Nakon svečanog otvorenja slijedi program „Folklorni motivi“, u kojemu sudjeluju Folklorni ansambl Studentskog kulturno umjetničkog društva “Ivan Goran Kovačić” iz Zagreba (SKUD IGK), te HKUD “Osijek 1862” iz Osijeka, a sretni smo što će u programu nastupiti i Zaslužni karpatski ansambl pjesama i plesova „Verhovyna“, profesionalni vokalno-koreografski kolektiv koji već 60 godina promiče ukrajinsku umjetnost, posebice karpatski folklor iz ukrajinskog grada Drohobycha.

U pauzama između nastupa društva odvijat će se Izbor najgizdavije Šokice s desetak prijavljenih kandidatkinja te proglašenje najgizdavije Šokice na kraju programa.

Šlag na tortu prve večeri festivala je koncert Zvonka Bogdana u pratnji 21 tamburaša.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika