Kažu da je još prije 3000 godina kineski car ručao snijeg pomiješan s voćem, ne znajući da zapravo otvara najslađu sezonu na svijetu – onu sladolednu. Sladoled je prošao sve: Put svile, Rimsko Carstvo, dvorove Francuske i renesansnu Italiju, dok nije stigao u naše djetinjstvo…
Koliko je uživanje u sladoledu važno, dokazuje činjenica da ima svoj dan.
Naime, Svjetski dan sladoleda obilježava se svake treće nedjelje u srpnju, od 1984. godine, kada ga je američki predsjednik Ronald Reagan proglasio kako bi istaknuo važnost ovog užitka i podržao industriju koja milijunima ljudi donosi osmijeh tijekom vrućih ljetnih dana – piše Istrain.
Evo nekoliko zanimljivosti o sladoledu:
Već su stari Kinezi oko 200. godine pr. Kr. radili smrznute deserte miješajući mlijeko i rižu sa snijegom. Rimljani su, poput cara Nerona, slali robove u planine po snijeg kako bi ga pomiješali s medom i voćem.
Prvi pravi recepti za sladoled kakav poznajemo danas potječu iz Italije 16. stoljeća. Smatra se da je sladoled u Europu popularizirao Bernardo Buontalenti, firentinski kuhar.
Prvu poznatu napravu za pravljenje sladoleda patentirala je Amerikanka Nancy Johnson 1843. godine – ručnu napravu sa zakretnom ručkom i spremnikom za led i sol.
Kornet je izmišljen 1904. na Svjetskom sajmu u St. Louisu. Kad je jednom prodavaču ponestalo čašica, susjed iz štanda mu je predložio da posluži sladoled u savijenim vaflima.
Iako bismo možda očekivali SAD, Novi Zeland redovito drži prvo mjesto po potrošnji sladoleda po stanovniku – čak 28 litara godišnje po osobi!
Zbog teške dostupnosti leda i hladnjača, sladoled je sve do 19. stoljeća bio luksuz dostupan samo aristokraciji i bogatima.
Osim Svjetskog dana sladoleda, SAD ima i Nacionalni mjesec sladoleda – srpanj, te Nacionalni dan sladoleda – treća nedjelja u srpnju, službeno proglašeno od predsjednika Ronalda Reagana 1984.
A koji je najpopularniji okus? Bez konkurencije – vanilija! Slijede čokolada, jagoda, mint s čokoladnim komadićima i cookies & cream.
Godine 2015. u Minnesoti (SAD) napravljen je sladoled težak 1.365 kilograma! Bio je dugačak 3,6 metara i visok gotovo metar.
Znanstvenici su otkrili da konzumacija sladoleda aktivira dio mozga povezan s osjećajem zadovoljstva – orbitofrontalni korteks, pa doista može pomoći u popravljanju raspoloženja.
Sretan vam Svjetski dan sladoleda i proslavite ga uz svoje najdraže okuse!