Taktilna slikovnica Gradskog muzeja Požega na natjecanju u Padovi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Osnovna škola Pećine u Rijeci, Odjel i Knjižnica za djecu s oštećenjem vida kontakt su ustanova međunarodne grupe Typhlo & Tactus koja svake druge godine organizira međunarodno natjecanje na području izrade taktilne slikovnice za slijepu i slabovidnu djecu (International Competition of Tactile illustrated Books). Ove se godine međunarodno natjecanje održalo u talijanskom gradu Padovi od 31. ožujka do 02. travnja 2022., a sudjelovale su 23 države članice grupe.

Međunarodnom natjecanju prethodi prednatjecanje unutar država koje sudjeluju na natjecanju, a pet radova koje ocjenjivački žiri ocijeni kao najbolje šalju se u Padovu. Taktilna slikovnica „Slavonac sam ja“ autorice Andreje Vojnić, sveučilišne specijalistice rane intervencije u edukacijskoj rehabilitaciji i kustosice u Gradskom muzeju Požega je izabrana na prednatjecanju kao predstavnik Republike Hrvatske s još tri taktilne slikovnice.

Slikovnica „Slavonac sam ja…“ opisuje ukratko život baruna Franje Trenka. Temelji se na legendama o barunu i ne zasniva se u cijelosti na povijesnim činjenicama. Namijenjena je slijepoj i slabovidnoj osnovnoškolskoj djeci, no i svima ostalima koji su znatiželjni i žele taktilno istražiti slikovnicu. Priča započinje rođenjem baruna Trenka, a govori o okupljanju pandura, dvorcu u Trenkovu, odjeći, glazbi i oružju, te završava rečenicom: „Panduri moji, mnogi ovdje došli, ovdje ostali. Ja sam Slavonac u srcu i moj duh ovdje zauvijek živjet će. Krenimo, avanture nas naše čekaju.“

Gradski muzej Požega zahvaljuje se Udruzi slijepih Grada Požege i Požeško – slavonske županije, Udruzi slijepih Šestočka iz Pleternice te Katoličkoj osnovnoj školi u Požegi na pomoći oko Brailleovog pisma.

 Izvor: Gradski muzej Požega

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *