Tekija d.o.o. – Preljevni kolektor Zagrebačke ulice u Požegi stavljen u funkciju

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Nakon uspješno obavljenog tehničkog pregleda ishođena je uporabna dozvola za preljevni kolektor Zagrebačke ulice u Požegi, te je isti stavljen u funkciju početkom svibnja 2023.

Kako se na dijelu grada južno od Zagrebačke ulice, poznatijem pod nazivom Tabašnica, u posljednje vrijeme povećala izgrađenost stambenih objekata uz tendenciju daljnje izgradnje, a asfaltiranjem ulica povećale količine površinskih oborinskih voda koje se upuštaju u postojeći mješoviti sustav odvodnje, prilikom ekstremnih oborina dolazilo je do njihovog izlijevanja iz revizijskih okana i cestovnih slivnika u dvorišta stanara Zagrebačke ulice, te okolne poljoprivredne površine.

Okolno područje koje gravitira prema predmetnoj lokaciji još uvijek nema u potpunosti riješenu odvodnju oborinskih voda koje se iz tog razloga djelomično izgrađenim razdjelnim sustavom u sklopu asfaltiranja ulica Janka Matka i Ivana Gundulića u konačnici upuštaju u mješoviti sustav odvodnje u Zagrebačkoj ulici, a koji je nedovoljnog kapaciteta za prihvat oborinskih voda.
Sa stajališta zaštite podzemnih voda na području crpilišta „Zapadno polje“, bilo je nužno u postojećem mješovitom sustavu otpadne vode zadržati sušni dotok i kritični oborinski dotok, a preostali višak oborinskih voda preko kišnih rasterećenja i pripadajućih cjevovoda, te uređenog oborinskog kanala ispustiti u rijeku Orljavu.

Izvođač predmetnih radova bila je tvrtka Promet građenje u periodu od studenog 2021. do studenog 2022.godine, a ukupna vrijednost izvedenih radova je 1.834.370,38 kn.
Financiranje projekta je realizirano u omjeru 80% – redovni program Hrvatskih voda i 20% Tekija – sredstva razvoja Grada Požege.

Realizacijom ovog projekta značajno se poboljšalo stanje funkcionalnosti mješovitog sustava odvodnje otpadnih i oborinskih voda, što se prvenstveno moglo primijetiti prilikom nedavnih oborina visokog intenziteta koje su sredinom svibnja zadesile grad Požegu, a prilikom kojih nije došlo do plavljenja stambenih objekata, dvorišta i poljoprivrednih površina na ovom dijelu grada – priopćili su iz tvrtke Tekija d.o.o.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *