Tekija d.o.o.: Priprema za osiguranje većih količina vode u narednom sušnom periodu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Crpilište Luke nalazi se zapadno od grada Požege. Sastoji se od četiri zdenca, objekta demanganizacije, klorirnice, trafo stanice i agregatske stanice za rezervno napajanje električnom energijom.

Zdenci su izvedeni od inoks filtarskih kolona i inoks cijevi. Tokom eksploatacije dolazi do začepljenja filtarskih kolona i smanjenja kapaciteta zdenaca. S obzirom na male količine padalina u zimsko-proljetnom periodu i očekivane vremenske prilike bez padalina u narednom periodu, Tekija d.o.o. je pristupila revitalizaciji zdenaca na crpilištu Luke u cilju povećanja kapaciteta crpilišta.

Nakon utvrđenog smanjenja kapaciteta zdenca pristupilo se vađenju crpki, vizuelnom pregledu i utvrđivanju općeg stanja crpki. Nakon vađenja crpki pristupa se pregledu zdenca kamerom i utvrđivanju začepljenja filtarskih kolona.

Za revitalizaciju zdenaca korišten je impulsni generator koji se spušta u zdenac, a programiran je da pomoću visoko komprimiranog neutralnog plina stvara hidraulične udarne valove u vodi u vrlo kratkim vremenskim intervalima, te na taj način čisti i uklanja onečišćenja iz konstrukcije zdenca. Zbog djelovanja energije jakih hidrauličkih impulsa tlaka od 80 bara kroz otvore sita u tlo s vanjske strane cijevi zdenca osigurava se bolja propusnost i u okolini zdenca. Nakon revitalizacije izdašnost crpilišta se povećava za cca 30 %.

Radove je izvela tvrtka T.D.I. d.o.o., Zagreb tijekom lipnja. Vrijednost radova je 319.600 kn, a radove je financirala Tekija d.o.o. Svjedoci smo da je u nekim susjednim državama već proglašeno alarmatno stanje jer kiše nije bilo preko 120 dana. Tekija d.o.o. je ovom revitalizacijom izvela dio priprema za osiguranje većih količina vode u narednom sušnom periodu.
Izvor: Tekija d.o.o.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *