Temeljna edukacija nove skupine župnih animatora u Požeškoj biskupiji

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


U skladu s programom projekta edukacije župnih animatora u Požeškoj biskupiji u subotu, 28. siječnja 2023. u Požegi je započela temeljna edukacija nove skupine župnih animatora. Edukaciju organiziraju svećenici koordinatori pojedinog dekanata u suradnji s Povjerenstvom za pastoral mladih, a u njoj ove godine sudjeluje pedesetak mladih srednjoškolske i fakultetske dobi iz Župe sv. Marije Magdalene, Bebrina; Župe sv. Ilije Proroka, Brodski Stupnik; Župe sv. Barbare, Jakšić; Župe sv. Petra i Pavla Apostola, Kaptol; Župe Uznesenja BDM, Nova Bukovica; Župe sv. Vida, Okučani; Župe sv. Terezije Avilske, Požega; Župe sv. Leopolda Mandića, Požega; Župe Krista Kralja, Rešetari; Župe sv. Antuna Padovanskog, Staro Petrovo Selo i Župe Pohoda BDM, Voćin.

Mlade okupljene u prostorima biskupijskog Odgojno-obrazovnog centra u Požegi najprije je pozdravio biskup Antun Škvorčević. Kazao je kako im je svojom prisutnošću na početku njihova rada želio očitovati potporu i zahvaliti za prihvaćeni izazov da kao animatori učine nešto lijepo sa sobom, svojim životom, i s drugima u svojim župama. Ustvrdio je kako je važno da mladi čovjek ne ulaže svoju snagu u uzaludne ili besmislene pothvate, i kako su svojom odlukom da postanu animatori krenuli putem kojim se na izvrstan način postaje podupirateljem onoga što se u njihovim župama nastoji živjeti s naslova vjere u Isusa Krista, u kojem se prije 2000 godina počeo na zemlji ostvarivati dinamizam Božje pobjede nad smrću. Posvjedočio je mladima da je njihovo dioništvo u tom dinamizmu silno važno, jer kao animatori stječu duboko iskustvo vrijednosti svoga mladenačkog života s polazišta vjere. Poželio im je da na ovom formativnom susretu pronađu sebe u duhovnom pogledu, a potom u odnosu jednih prema drugima, te u vještinama kojima će djelovati za dobro vjernika u svojim župama.

Biskup je potom spomenuo mladima veliko značenje njihove jedinstvene i neponovljive osobe kao Božjeg djela, upozorivši na opasnost individualizma i samodostatnosti, koji ih udaljuje jedne od drugih i osiromašuje. Istaknuo je kako je Crkva zajedništvo, povezanost s drugima na temelju onoga što je Isus Krist za nas ostvario a što u nama ponazočuje Duh Sveti, međusobno nas duboko povezujući. Na tragu toga biskup je podsjetio kako je papa Franjo potaknuo sinodalni proces u Crkvi. Pojasnio je kako korijen riječi sinoda dolazi od grčkog sin-hodòs, što znači zajednički hod, upućujući nas na to da svi koji smo kršteni živimo u svijesti vjere kako Isus Krist hodi zajedno s nama i mi s njime, jer on je za sebe rekao »Ja sam Put!« On je suputnik koji je posvema »za nas«, te je biskup pozvao buduće animatore da budu dionici tog dinamizma napose po sudjelovanju na slavlju svete mise, u kojem se očituje i ostvaruje Crkva, te budu moćni mladi ljudi.

Još ih je potaknuo neka posvjedoče kako oni nisu neka izgubljena generacija, i da ulažući svoju ljubav za druge ljude pokažu kako se u Hrvatskoj može učiniti puno toga polazeći od nesebičnosti. Pojasnio je da riječ animator dolazi od latinske riječi »anima», što znači duša, te je animator onaj koji međuljudskim odnosima daje dušu, pokreće na život zajedništva s Isusom Kristom. Podsjetio ih je na one animatore koje nazivamo svećenicima, te ih je pozvao neka provjere svoje srce je li možda i neke od njih Bog zove da im se pridruže u duhovnom zvanju. Biskup je zahvalio povjereniku za mlade Marijanu Paveliću, povjereniku za duhovna zvanja Tomislavu Dokozi, tajnici Katehetskog ureda Patriciji Brdar te vjeroučiteljima Josipu Mijatoviću i Zvonimiru Zeleniki i drugim voditeljima radionica za sve ono što će nastojati učiniti u programu edukacije mladih animatora.

Cilj projekta župnih animatora je omogućiti mladima što aktivnije uključivanje u župne aktivnosti koje su za njih prikladne i u kojima bi svećenicima i vjeroučiteljima mogli biti od pomoći. Kroz radionice temeljne edukacije koje vode stručnjaci za pojedino područje, mladi će dobiti upute i steći vještine pomoću kojih mogu biti dobri suradnici i pomoćnici u određenim župnim aktivnostima kao što su: suradnja u radu s pojedinim skupinama djece i mladih (prvopričesnici, krizmanici, ministranti, članovi dječjih zborova i zborova mladih); suradnja u vođenju različitih župnih zajednica (molitvene, biblijske, liturgijske, karitativne i sl.); suradnja u organiziranju i provođenju različitih župnih slavlja i aktivnosti (slavlje župnog zaštitnika, dan župnog klanjanja, hodočašća i sl.); suradnja u osmišljavanju i izradi župnog listića i internetskog portala te suradnja u radu s djecom s teškoćama u razvoju i s invalidnim osobama.

Drugi dio radionica temeljne edukacije održat će se u subotu, 4. veljače. Svi koji završe temeljnu edukaciju mogu pristupiti specijalizacijama čija je svrha stjecanje dodatnih informacija i vještina za konkretno područje rada u župi. Ovogodišnja specijalizacija predviđena je koncem mjeseca lipnja u Domu sv. Augustina u Velikoj.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *