Tko je Ivan Anušić? Ovo je pet stvari zbog kojih ga je Plenković imenovao za ministra obrane…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Anušić je i potpredsjednik HDZ-a i čelnik Osječko-baranjskog HDZ-a, a još kao maloljetnik se pridružio obrani Hrvatske. Nije se uvijek slagao s Plenkovićem, imali su niz sukoba, ali sada su sklopili političko primirje

Osječko baranjski župan Ivan Anušić je i potpredsjednik HDZ-a koji je izabran u Plenkovićevom timu. Unatoč tome, vrijedio je za unutarstranačku oporbu, a i nedavno se sukobio s premijerom Andrejom Plenkovićem koji nije proglasio ekološku katastrofu nakon požara u Dravi International. Nije se složio niti sa Plenkovićevom odlukom da smijeni ministricu Natašu Tramišak, ali je tada Anušić procijenio da je bolje ne ići u otvoreni sukob s predsjednikom stranke. Plenković mu je prigovorio da ne dolazi na sjednice predsjedništva stranke, pa da nije upoznat sa svim informacijama. Anušić je rekao i da Plenkovićevo nemicanje čelnika HEP-a Frane Barbarića radi političku štetu. Nakon toga su se sastali i dogovorili primirje. Sada ulazi i u Vladu kao ministar obrane – prenosi 24sata.

Anušić je rođen 1973. godine u Osijeku. Višu stručnu spremu stekao je na Sveučilištu u Zagrebu na Kineziološkom fakultetu.

Od lipnja 1991. maloljetni je dragovoljac Domovinskog rata. Kao pripadnik Zbora narodne garde, pripadnik specijalne policije MUP-a, Vojne policije i 3. Gardijske brigade prošao je brojna ratišta. Nositelj je vojnih odlikovanja Republike Hrvatske, Spomenice Domovinskog rata i odlikovanja za sudjelovanje u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak.

Imenovanjem Anušića, Plenković je postigao barem pet stvari. Zadovoljio je stranačku kvotu jer nakon odlaska Banožića, Slavonija koja je dala 16 saborskih zastupnika nije imala niti jednog ministra. Kao drugo, smirio je sukob s Anušićem i njegovo nezadovoljstvo. Kao treće, na političku funkciju je postavio nekoga tko dobro kotira i ima ugled u braniteljskim krugovima. Kao četvrto, Anušić je ipak desnija struja u stranci, te će kao ministar od Plenkovićeva povjerenja voditi kampanju u Slavoniji u kojoj je HDZ značajno nagrizen od desnijeg Domovinskog pokreta. Peto, Anušić će vjerojatno biti prihvatljiviji Zoranu Milanoviću, ali ne vrijedi kao netko tko neće biti spreman ući u politički sukob jer za razliku od Banožića, ima brojne političke bitke u nogama. Plenković je tako ovim imenovanjem riješio više stvari. Ali i Anušić će na mjestu ministra obrane moći pokazati je li sposoban voditi veće i složenije sustave. 

Anušić je  politiku ušao 1993. godine kad se pridružio redovima HSP-a, ali nije bio politički aktivan, navodi se na stranicama župan. hr. Od 2005. do 2017. godine bio je načelnik Općine Antunovac koju je uspješno vodio, pa mu je to stvorilo odskočnu dasku za dalje. 

Od 2014.,godine Anušić vodi HDZ Osječko-baranjske županije. Vodio je stožer predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na prošlim izborima na kojima je izgubila. 

Dva puta je bio i saborski zastupnik. Na izborima za župana 2017. godine je u drugom krugu pobijedio Vladimira Šišljagića, a 2021. godine je pobijedio u prvom krugu s čak 62 posto glasova. Živi u Antunovcu u novoj kući, oženjen je i ima četvero djece. 

Morat će podnijeti ostavku na mjesto župana, ali u županiji neće morati biti raspisani novi izbori. Prošlo je više od pola mandata, pa će funkciju župana preuzeti Mato Lukić, jedan od dvojice njegovih zamjenika. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)