Tko je uhićeni Darinko Dumbović? Diplomirao prije 9 godina, u uredu imao jacuzzi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

U PETRINJI je danas uhićen bivši gradonačelnik Darinko Dumbović (Reformisti). USKOK sumnja da je Dumbović u svojstvu gradonačelnika Petrinje pogodovao tvrtkama vlastitog sina Darka Dumbovića, koji je također uhićen – prenosi INDEX.hr

Akcija USKOK-a i policije: Uhićeni Darinko Dumbović i njegov sin, doznali smo zašto

Dumbović je bio gradonačelnik Petrinje u trenutku razornog potresa, no nakon toga je izgubio izbore zbog nezadovoljstva građana time kako se ponašao u toj kriznoj situaciji. Iza njega je ostao niz skandala.

Tko je, dakle, Darinko Dumbović?

Dumbović je rođen 20. travnja 1956. godine. Osnovnu školu završio je u Petrinji, a srednju Prehrambeno-tehničku školu u Zagrebu.

Član HNS-a od 1990., 2015. prešao u Čačićeve Reformiste
Od 1980. godine do 2004. radio je kao samostalni poduzetnik, a od 1996. do 2000. godine je i obnašao dužnost predsjednika Turističke zajednice grada Petrinje.

Dumbović se 1990. učlanio u HNS u kojem je obnašao brojne funkcije – od predsjednika gradske organizacije u Petrinji do središnjeg odbora na nacionalnoj razini. U rujnu 2015. godine iz HNS-a je prešao u redove Reformista Radimira Čačića.

Dumbović je dragovoljac Domovinskog rata u kojem je i dogurao do čina poručnika, a služio je i u VRO Oluja. Oženjen je i ima dva sina, Darka i Ivana.

Od 2002. do 2009. bio je zamjenik gradonačelnika Petrinje, a prvi je čovjek grada postao na izborima 2013. Na lokalnim izborima 2017. godine u Petrinji dobiva novi mandat s 53 posto glasova u drugom krugu.

Diplomirao menadžment 2013. na privatnom fakultetu u Sremskim Karlovcima
Bio je i zastupnik u 9. sazivu Hrvatskog sabora od 2016. do 2020. Dumbović je 2016. godine ušao u sabor kao kandidat Reformista Radimira Čačića s liste Koalicije za premijera Milana Bandića. Naravno, podržavao je vladu Andreja Plenkovića cijelo vrijeme svojeg saborskog mandata.

Zanimljivo, na službenim stranicama sabora navedeno je da Dumbović ima visoku stručnu spremu kao diplomirani menadžer. Diplomirao je menadžment 2013. godine na privatnom fakultetu u Srbiji, konkretno Fakultetu za menadžment u Sremskim Karlovcima na Sveučilištu “Union – Nikola Tesla”. Vrijedi napomenuti da je spomenuti fakultet dozvolu za rad dobio 2011., a Dumbović je na njemu stekao visoku stručnu spremu samo dvije godine kasnije.

Kada je riječ o njegova dva mandata na čelu Petrinje, za Dumbovićem se vuku razni repovi.

Afere nakon potresa
Primjerice, Telegram je otkrio da je Grad Petrinja 2016. godine prodao 3157 kvadrata zemljišta privatnoj tvrtki za 63.000 kuna, a onda je u veljači 2021. tu istu parcelu ponovo otkupio za 565.000 kuna.

Petrinja prodala firmi zemljište za 63.000 kuna. Sad ga je kupila za 565.000 kuna

Tvrtka koja je inicijalno od Grada kupila zemljište u poduzetničkoj zoni tu je parcelu prošle godine preprodala drugoj tvrtki, a zatim je opet otkupio Grad Petrinja. Dumbović je to zemljište prije 6 godina prodao za simboličnu cifru, potom do njega izgradio cestu i doveo priključke, da bi ga ponovo otkupio za gotovo devet puta veću cijenu.

Dumbović je tada za Telegram rekao da tu ne vidi ništa sporno te da je Gradu zemljište hitno trebalo za “smještaj doniranih kontejnera nakon potresa”.

Tinejdžer dobio milijunski posao bez natječaja
Firma koju je osnovao tek punoljetni tinejdžer i u sudski registar je upisana u siječnju 2021. u veljači iste godine od Grada Petrinje je dobila milijunski posao bez natječaja.

Milijunski posao obnove u Petrinji dobio tinejdžer

Tvrtka KI i DO, koju vodi tek punoljetni Kristian Prpić, od Petrinje je dobila posao popravka ili zamjene dimnjaka, zabatnih zidova, krovišta i dizala u petrinjskom naselju Mošćenica. Posao je vrijedan 998.000 kuna. Dumbović je dodjelu posla bez natječaja nedavno osnovanoj firmi koju vodi tinejdžer obrazložio iznimnom hitnošću.

Dumbović voli luksuz
Mediji su zabilježili i njegov skupi ukus kada je riječ o odjeći. Dumbović ima čak dvije jakne dizajnera Phillipa Pleina čije jakne koštaju u prosjeku između 1000 i 2250 eura, a cijene se za skuplje primjerke penju i preko 10.000 eura.

Gradonačelnik Petrinje nosi jakne s logom dizajnera čiji modeli koštaju po 2000 eura

Pojavljivao se u potresom razorenoj Petrinji i u jakni još jednog poznatog brenda, Paul&Shark, a snimljen je i u Tommy Hilfiger vesti.

Kada je izgubio lokalne izbore prošle godine, otkrilo se da je Dumbović u uredu imao jacuzzi, a na primopredaju dužnosti došao je u Chrysleru koji nije naveden u njegovoj imovinskoj kartici. Dumbović se pak novinarima pohvalio da će konzumirati povlasticu 6+6, tj. da će nakon odlaska s dužnosti pola godina primati punu gradonačelničku plaću, a onda još pola godine pola plaće.

Dumbović u uredu imao jacuzzi. Na primopredaju došao Chryslerom, nema ga u imovinskoj

“Obavezno ću uzeti 6 plaća, žao mi je da nije 12”, rekao je tada novinarima. U blagajni Grada Petrinje je ostavio minus od 9 milijuna kuna.

Ivan Dumbović uhićen zbog pokušaja iznude
Što se tiče Dumbovićevih sinova, Ivan Dumbović je već poznat policiji.

Sisačka policija provela je ove godine kriminalističko istraživanje kako bi utvrdila sve okolnosti pod kojima je Ivan Dumbović pokušao iznuditi 27-godišnjaka s područja Hrastovice, sela nedaleko od Petrinje.

Dumbovićev sin zbog duga upao čovjeku u kuću i počeo ga tući

“Njih se sumnjiči da su u srijedu 9. veljače, u noćnim satima, na petrinjskom području u mjestu Hrastovica, s ciljem da sebi ili drugome pribave protupravnu imovinsku korist silom ili ozbiljnom prijetnjom, ušli u obiteljsku kuću 27-godišnjaka, u kojoj je 42-godišnjak fizički napao oštećenog lakše ga ozlijedivši”, priopćili su iz Policijske uprave sisačko-moslavačke sredinom veljače ove godine.

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku priopćilo je da je po primitku kaznene prijave Policijske uprave sisačko-moslavačke ispitalo dvojicu osumnjičenika zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo iznude u pokušaju.

Nakon ispitivanja osumnjičenika tužiteljstvo je predložilo da se Ivanu Dumboviću, odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela ili počinjenja težeg djela i opasnosti od utjecaja na svjedoke. Sudac istrage je djelomično prihvatio taj prijedlog i Dumboviću odredio istražni zatvor, ali samo zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

U svakom slučaju, Darinko Dumbović i njegovi sinovi će očito još imati posla s policijom i pravosuđem.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *