Todorić nije kriv za izvlačenje 1,25 milijuna eura iz Agrokora: Vrhovni sud potvrdio oslobađajuću presudu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Vrhovni sud potvrdio je presudu zagrebačkog Županijskog suda u tzv. slučaju mali Agrokor, prema kojoj su bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić i njegovi suradnici oslobođeni optužbe da su oštetili taj koncern za oko 1,25 milijuna eura – prenosi Dnevnik.hr.

Najviši sud potvrdio je Hini u četvrtak da je u tom slučaju odbio žalbu državnog odvjetništva i potvrdio nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda.

Vrhovni sud donio je odluku o pravomoćnosti prvostupanjske presude na sjednici održanoj 25. siječnja ove godine, doznaje se na sudu.

Obrazlažući prvostupanjsku presudu izrečenu početkom listopada 2020., sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Maja Stipić Štampar istaknula je da su svjedoci srušili tezu tužiteljstva kako nisu bile potrebne savjetodavne usluge, već da su one poslužile isključivo za izvlačenje novca iz Agrokora.

Istaknula je da sve do pokretanja sudskog postupka nitko nije podigao spornih 1,25 milijuna kuna s računa švicarske tvrtke, dok je izvanredna uprava Agrokora kasnije isplatila više od 83 milijuna eura za mnogobrojne savjetnike.

Uz nekadašnjeg predsjednika uprave Agrokora Ivicu Todorića, tužiteljstvo je teretilo bivšeg Agrokorova izvršnog direktora financija Antu Huljeva, članicu uprave Agrokora Pirušku Canjugu i Nicolu De Rossi kao odgovornu osobu u švicarskoj tvrtki za savjetodavne usluge Siggman AG.

Optuženici od početka nijekali krivnju
Svi optuženici od početka su odbacivali sve što im se stavljalo na teret.

Tužiteljstvo je tvrdilo da su Todorić i Huljev 2013. zlouporabili položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarske tvrtke za savjetodavne usluge znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

U optužnici su isticali da se švicarska tvrtka time nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 milijuna eura. De Rossi se teretila da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa u ime švicarskog trgovačkog društva za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Piruški Canjugi stavljalo se na teret da je sudjelovala kao poticateljica Todorića i De Rossi, a u optužnici se navodilo da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga.

“Potvrdilo se ono što smo od prvog dana govorili – da se radilo o realnom poslovnom odnosu, o realnim poslovnim događajima, a ne o bilo kakvom kriminalu. Novac koji je zarađen i dandanas je na toj tvrtki i na tom računu. Dakle, moja klijentica je svakako sretna i zadovoljna i sad s optimizmom gledamo na optužno vijeće u velikom Agrokoru”, nakon odluke je rekao Anto Nobilo, odvjetnik Piruške Canjuge.

Ivica Todorić još je od studenoga 2017. pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna, a državno odvjetništvo u tom je glavnom dijelu slučaja Agrokor optužnicu podiglo u rujnu 2020., ali ona još nije potvrđena na sudu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *