Transparentnost Grada Požege: Aplikacija “iTransparentnost” građanima pruža uvid u trošenje javnog novca

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


„iTransparentnost“ naziv je nove digitalne usluge, odnosno web aplikacije koja je danas predstavljena na konferenciji za novinare, a koja osigurava javno dostupan, jednostavan, detaljan i ažuran pregled financijskog poslovanja Grada Požege. „iTransparentnost“ na lako pretraživ način široj javnosti daje uvid u pororačunske isplate u realnom vremenu i to ne samo isplate iz proračuna gradske uprave, nego i svih ustanova i ostalih tzv. korisnika proračuna koji su objedinjeni u sustavu Riznice – prenosi Grad Požega.

Osim što je riječ o ispunjenju zakonske obveze, uvođenje aplikacije predstavlja učinkovit mehanizam odgovornosti iz kojeg slijedi povećanje kvalitetne fiskalne politike, povećanje legitimnosti vlasti i jačanje povjerenja građana, naglasio je gradonačelnik Požege dr. sc. Željko Glavić.

– U duhu suvremenih trendova i Grad Požega želi dati doprinos transparentnosti trošenja javnog novca. Objavljivat ćemo sva trošenja iz gradskog proračuna, bez obzira o kojoj temi troška se radilo, kako bi i građani i mediji mogli na vrlo jednostavan način pogledati što ih zanima vezano uz trošenje javnog novca. To je način na koji će Gradska uprava raditi u ovom mandatu. Svi zainteresirani mogu slati i dodatne upite te slati dodatna objašnjena. Računi koji se objavljuju baza su iz koje se doista može sve transparentno vidjeti. Mi ovdje ništa ne želimo i nećemo skrivati, posebice kada je u pitanju trošenje javnog novca. Želimo okrenuti taj trend koji je bio, a u kojem građani i mediji nisu imali uvid u trošenje novca pa su onda iz toga proizlazile razne konstrukcije, priče koje je teško poslije, kada jednom izađu u javnost, vratiti na pravi put. Ovo je način da svi sve mogu vidjeti, a ta aplikacija se može i poboljšavati i mijenjati. Ovo je početak. – kazao je gradonačelnik Glavić.

Putem navedene aplikacije građani mogu vidjeti sve ulazne račune koji su plaćeni s računa Grada Požege od 1. siječnja 2022. godine na dalje.

– To se odnosi na račune gradske uprave, ali i račune naših proračunskih korisnika – Gradski muzej, Gradska knjižnica, Gradsko kazalište, Dječji vrtić, Lokalna razvojna agencija, Javna vatrogasna postrojba, Javna ustanova Sportski objekti u likvidaciji te Vijeće srpske nacionalne manjine. – pojasnila je Slavica Kruljac, službenica ovlaštena za privremeno obavljanje poslova pročelnika Upravnog odjela za financije i proračun.

Aplikaciji iTransparentnost možete pristupiti OVDJE.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *