TUŽNA OBLJETNICA Prije 32. godine na Papuku je iz zasjede ubijeno 11 hrvatskih vitezova

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U teretnom motornom vozilu logistike TAM, 02.12.1991. godine, bili su Ivica Zlomislić, Branko Peći, Damir Pišmiš i Tomo Perić, u prvom vozilu Pinzgauer Davor Dragić djelatnik Zapovjedništva 123. brigade i vojni policajci Vinko Tomašević i Tomislav Pranjković, u drugom vozilu Pinzgauer dva pripadnika odreda veze iz Samobora Anđelko Tule i Tomislav Vužić – Mohenski, dok su iz suprotnog smjera s položaja objekta Radio relejnog centra prema Velikoj krenuli u osobnom motornom vozilu Zastava 55 Tade Nikić, djelatnik Zapovjedništva 123. brigade i Jozo Koutni, zamjenik zapovjednika 1. bojne 123. brigade.
Nažalost, svi pripadnici su ubijeni u toj zasjedi.

Na Trgu Svetog Trojstva u Požegi, 4. prosinca 1991. održana je velika komemoracija za poginule pripadnike na kojoj se u suzama obratio zapovjednik 123. brigade general pukovnik Miljenko Crnjac rečenicama:
”Vaša imena bit će trajno zapisana u 123. brigadi ZNG kao imena ljudi koji su vlastitom krvlju pisali stranice svijetle i ponosne hrvatske povijesti. Ovi Hrvatski sokolovi bili su, oni su to danas, i bit će zauvijek primjer i ponos Hrvatske vojske.
U ime gardista nad vašim mrtvim tijelima obećavam: Dok postoji i jedan živi hrvatski gardist u požeškoj brigadi Zbora narodne garde ova općina kao i svi njezini građani koje ste svojim životom branili bit će slobodna.” – rekao je general Crnjac.

Obećanje je ispunjeno već za Božić 1991. godine kad je 123. brigada u potpunosti oslobodila svoju općinu u okviru Operacije Papuk 91.

Pretužni video komemoracije, dva dana nakon pogibije 11-orice hrvatskih vitezova, možete pogledati u nastavku.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)