TUŽNA OBLJETNICA Prije 32. godine na Papuku je iz zasjede ubijeno 11 hrvatskih vitezova

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


U teretnom motornom vozilu logistike TAM, 02.12.1991. godine, bili su Ivica Zlomislić, Branko Peći, Damir Pišmiš i Tomo Perić, u prvom vozilu Pinzgauer Davor Dragić djelatnik Zapovjedništva 123. brigade i vojni policajci Vinko Tomašević i Tomislav Pranjković, u drugom vozilu Pinzgauer dva pripadnika odreda veze iz Samobora Anđelko Tule i Tomislav Vužić – Mohenski, dok su iz suprotnog smjera s položaja objekta Radio relejnog centra prema Velikoj krenuli u osobnom motornom vozilu Zastava 55 Tade Nikić, djelatnik Zapovjedništva 123. brigade i Jozo Koutni, zamjenik zapovjednika 1. bojne 123. brigade.
Nažalost, svi pripadnici su ubijeni u toj zasjedi.

Na Trgu Svetog Trojstva u Požegi, 4. prosinca 1991. održana je velika komemoracija za poginule pripadnike na kojoj se u suzama obratio zapovjednik 123. brigade general pukovnik Miljenko Crnjac rečenicama:
”Vaša imena bit će trajno zapisana u 123. brigadi ZNG kao imena ljudi koji su vlastitom krvlju pisali stranice svijetle i ponosne hrvatske povijesti. Ovi Hrvatski sokolovi bili su, oni su to danas, i bit će zauvijek primjer i ponos Hrvatske vojske.
U ime gardista nad vašim mrtvim tijelima obećavam: Dok postoji i jedan živi hrvatski gardist u požeškoj brigadi Zbora narodne garde ova općina kao i svi njezini građani koje ste svojim životom branili bit će slobodna.” – rekao je general Crnjac.

Obećanje je ispunjeno već za Božić 1991. godine kad je 123. brigada u potpunosti oslobodila svoju općinu u okviru Operacije Papuk 91.

Pretužni video komemoracije, dva dana nakon pogibije 11-orice hrvatskih vitezova, možete pogledati u nastavku.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *