TUŽNO U svega nekoliko dana preminuli supružnici iz naše županije

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Iz Udruge Slijepih Pakrac – Lipik objavili su priopćenje u kome se navodi da je u svega nekoliko dana preminuo bračni par Svjetličić, i to prvo supruga Marija koja je bila dugogodišnja tajnica Udruge slijepih, a onda i njezin suprug Albert, dugogodišnji predsjednik udruge slijepih. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.


“U subotu smo saznali kako nas je napustila gđa. Marija Svjetličić, dugogodišnja tajnica udruge slijepih, a samo nekoliko dana poslije nje, jučer, nakon što ju je ispratio na posljednji počinak, u miru joj se pridružio i njen suprug Albert, dugogodišnji Predsjednik slijepih na ovom području i veliki borac za prava slijepih i ostvarivanje svih njihovih mogućnosti. Gospodin Albert Svjetličić, poznatiji pod nadimkom Berto, je u nekoliko navrata bio nominiran za priznanje “16. lipnja” – nagradu koju dodjeljuje Hrvatski savez slijepih, a za izuzetni i značajan doprinos ostvaren u unaprjeđenju društvenog
položaja slijepih tijekom njegovog 50-godišnjeg aktivnog rada. U nastavku donosimo tekst nominacije koji sažima rad našeg Berte, a u nama ostaje želja da pratimo njegov nesebičan put.

Albert Svjetličić je bio rođen 1939. godine u Španovici, Općina Pakrac. Već u dobi od dvije godine je počeo gubiti vid, da bi s nepunih 19 godina 1958. godine u potpunosti izgubio osjetilo vida, te se 1958. godine odmah po završetku školovanja učlanjuje u Organizaciju slijepih Vinkovci gdje je bio član Izvršnog odbora. Po dolasku u Pakrac se 1959. godine učlanjuje u Međuopćinsku organizaciju slijepih Daruvar, gdje postaje član Izvršnog odbora i aktivno se bavi problematikom slijepih. Kao Predsjednik Međuopćinske organizacije slijepih Daruvar u više mandata, koordinator Slavonsko-bilogorsko-podravske regije i član Koordinacije Slavonije i Baranje; aktivno se zalagao za promicanje pozitivnih praksi zapošljavanja slijepih osoba te je u prijeratnom kao i poslijeratnom razdoblju zahvaljujući direktno njegovim naporima zaposleno 14 članova udruga slijepih diljem Hrvatske, a uz suradnju s drugim udrugama i prijateljima.

Gdin. Svjetličić je bio član Skupštine Hrvatskog saveza slijepih gdje je bio član komisije za zapošljavanje HSS-a, te ispred Izvršnog odbora HSS-a je bio zadužen za praćenje rada Odbora Žena slijepih.

Sve to vrijeme, gdin. Svjetličić je vlastitim primjerom u lokalnoj sredini doprinosio i svjedočio aktivnom razvoju sportskih aktivnosti za slijepe te je bio aktivni sportaš, kuglač i šahista dok je kad god su mu zdravstvene mogućnosti dozvoljavale aktivno sudjelovao u turnirima u elektroničkom pikadu.

Osim toga, inicirao je 1996. godine na prijedlog Hrvatskog saveza slijepih osnivanje Udruge slijepih Pakrac-Lipik, u početku kao Povjereništvo udruge slijepih, a od 1997. na prijedlog Skupštine je registrirana UDRUGA SLIJEPIH PAKRAC – LIPIK i od te godine samostalno djeluje. Tijekom 11 godina koliko je proveo na mjestu Predsjednika Udruge slijepih Pakrac – Lipik, gdin. Albert Svjetličić je mnogo učinio za članove ove Udruge.

Kao predsjednik je samostalno pripremao prijedloge projekta i aktivno je sakupljao donacije kroz koje su za potrebe Udruge i članova pribavljena medicinska pomagala (tlakomjeri, toplomjeri, glukometri) koji su se dodijelili članovima na trajnu upotrebu. Osnovao je pri Udruzi knjižnicu s preko 50 zvučnih knjiga i oko 80 knjiga na Brajici.

Uz rad na lokalnoj razini, 1996. godine je ustrojio Županijsku udrugu slijepih Požega za koju je izradio prvi Statut, program rada i Financijski plan te je ostvario financiranje rada Županijske udruge putem županijskog i proračuna Grada Požege. Inicirao i organizirao je 1. SKUP SLIJEPE MLADEŽI HRVATSKE u Požegi, te je uspješno surađivao sa saborskim zastupnicima na ostvarivanju prava slijepih pri Županijskoj udruzi slijepih. Aktivno je radio i zalagao se za dobrobit slijepih Županijske udruge sve do kraja 2000. godine.

Za svoj rad i osobiti doprinos u ostvarivanju ciljeva i zadataka Hrvatskog saveza slijepih primio je mnoga priznanja i to:

  1. Priznanje ORDEN ZA ZASLUGE ZA NAROD SA SREBRNIM VIJENCEM I PLAKETU bivše SFRJ
  2. PLAKETU HSS-a Zagreb
  3. PLAKETU međuopćinske organizacije slijepih Daruvar
    1. godine Diplomu i zidni sat udruge slijepih daruvar za dugogodišnji rad i doprinos u Udruzi
    1. godine Udruga slijepih Pakrac – Lipik dobila je priznanje grada Pakraca, a povodom Dana Grada „PEČAT GRADA PAKRACA“ za postignute uspjehe u radu i osobit doprinos u kulturnoj obnovi, duhovnom i humanitarnom radu zahvaljujući gdinu. Albertu Svjetličiću
    1. godine dobio je ZLATNU PLAKETU – GRB GRADA PAKRACA za životno djelo iz područja društvenih djelatnosti

Berto, počivaj u miru. Nedostajat ćeš nam.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *