U 88. godini preminula je glazbenica Vera Svoboda

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Proslavila se narodnim i starogradskim pjesmama, a tom je žanru ostala vjerna čitav život. Status umjetnika ima još od 1975. godine

Preminula je jutros Vera Svoboda, u 88. godini života, potvrdila nam je njezina obitelj. Kako je cijeli život bila srcem vezana za svoj rodni Osijek, u njemu će biti i pokopana. Vera Svoboda bila je jedna od najvećih glazbenih zvijezda u Jugoslaviji u sedamdesetim godinama. Proslavila se narodnim i starogradskim pjesmama, a tom je žanru ostala vjerna čitav život. Status umjetnika ima još od 1975. godine – prenosi Večernji list.

Pjevala je Hrvatima od Australije i Novog Zelanda preko Iraka, Kuvajta, Švedske pa do SAD-a i Kanade. Zapjevala je i sudionicima “Hrvatskog proljeća” zatvorenima u Staroj Gradiški, a anegdotu s tog koncerta usred zatvora Stipe Mesić prepričava i pet desetljeća kasnije. Snimala je domoljubne pjesme još prije uspostave Republike Hrvatske. Njezin glas odjekivao je tijekom Domovinskog rata s prvih crta bojišnice, od Osijeka do Petrinje.

Zanimljiv je i podatak kako je od 1990. do danas nastupila na 395 humanitarnih koncerata. Impozantna je to i izrazito produktivna karijera, kroz koju ju je od samih početaka pratio suprug, muzikolog i glazbeni urednik Julije Njikoš, sve do svoje smrti 2010. godine. Baš zbog njegova premještaja na poslu, Vera Svoboda je osječku adresu 70-ih godina zamijenila zagrebačkom. No, pripadnost rodnom gradu uvijek je isticala.

Redakcija portala Požeški.hr izražava iskrenu sućut obitelj glazbene dive.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *