U đakovačkoj autoškoli većina instruktora žene, među njima Požežanka Ivana Erdelja

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Od petero zaposlenih u đakovačkoj autoškoli tri su žene, a to su Ivana Kasunić, Danijela Kreković i Požežanka Ivana Erdelja.
O njima priču donosi Glas Slavonije koju prenosimo u cijelosti.

ĐAKOVO – One čine žensku većinu, i to u tvrtki s, uvjetno rečeno, muškim zanimanjima: Danijela Kreković i Ivana Kasunić iz Đakova te Ivana Erdelja iz Požege tri su od ukupno pet zaposlenika đakovačke autoškole i Pučkog otvorenog učilišta “Ivan”.

Dok su dvije Ivane instruktorice vožnje, Danijela je predavačica i voditeljica u učilištu i administratorica u njemu i autoškoli. U malom složnom kolektivu vlada dobra radna atmosfera i kolegijalnost, a tri mlade žene u njemu rade poslove koje su, kažu, sanjale, pa radeći žive svoj san, rušeći stereotipe da se poslovi dijele na muške i ženske. Ivana Kasunić komercijalistica je koja se prekvalificirala za instruktoricu vožnje za B kategoriju, za osobna vozila, a u “Ivanu”, među čijim su kandidatima za vozačke dozvole, kaže vlasnik i direktor Hrvoje Crnoja, većinom žene, radi od 2019. godine.

– Kandidati dobro reagiraju kada na instruktorovu mjestu vide ženu, cure čak i traže instruktoricu jer da će im tako biti lakše i ugodnije u pohađanju autoškole. Dosta njih dolazi upravo zbog toga tko je instruktor/instruktorica. Inače sam strastveni vozač, oduvijek sam voljela vožnju, pa sam ovim spojila ugodno s korisnim – kaže Kasunić, ali i dodaje da posao nije lak, no kada vidi da su kandidati zadovoljni i kada su položili vozački ispit, i njezino je to zadovoljstvo. “Jer jedan dio životnog puta prošli su sa mnom, bila sam im učitelj”, kaže instruktorica Ivana.

Njezina imenjakinja i kolegica Ivana Erdelja instruktorica je vožnje za osobne automobile, kamion i motocikl, A, B, C i E kategoriju, no, najavljuje, neće na tome stati – namjerava tome dodati i kategoriju za autobuse. Ta instruktorica vožnje u autoškoli “Ivan” magistrica je prometa, kao i završena voditeljica i predavačica. U učilištu “Ivan” radi i ubrzane kvalifikacije i KOD 95. Zaposlenica je u “Ivanu” od početka godine, a dosad je instruktorica vožnje bila i u Zagrebu, Gradiški, Požegi…

– Polaznici puno bolje reagiraju kada vide da ih kroz autoškolu vodi žena, a kod mladih granica tko je kojeg spola i nema. Posao instruktorice vožnje oduvijek me zanimao, a prije osam godina sam i krenula u instruktorske vode. To je jedno opipljivo zvanje s vidljivim rezultatima, kada vam kandidat, položivši, zahvali što ste ga obučili za vožnju koja je znanje, vještina za cijeli život. To je jedna velika, lijepa satisfakcija – kaže ta majka četvero djece. Želi ovladati svim kategorijama vozila jer, dodaje, “želi dobiti jednu širinu”.

– Uistinu volim svoj posao jer je konkretan, mjerljiv, a ne gdje se rezultati ne vide. Istina, i u ovom poslu ima i padova i suza, no na tome se najbolje uči – kaže Erdelja.

Danijela Kreković po struci mag. oecc. – smjer informatički menadžment, predavačica je i voditeljica u učilištu “Ivan”, dok za nj, kao i za istoimenu autoškolu, radi administrativne poslove. U tom su učilištu programi za 69 zanimanja. Ova predavačica za ekonomska zanimanja zadužena je za vođenje ukupne evidencije svih polaznika u učilištu u cjelokupnom procesu – od upisa kandidata do izdavanja potvrda o završenim programima. Administrativno pokriva i autoškolu, od upisa kandidata i dr., a radi i ubrzane kvalifikacije. Zaposlenica je u “Ivanu” od početka godine, no iskustva su, kaže, više nego pozitivna. Brojni su oni koji pristupaju prekvalifikacijama jer svijet rada to danas traži.

– Tržište rada je takvo – ili ćete se vi prilagoditi njemu ili će ono upravljati vama, i ljudi su toga svjesni. Danas je takvo vrijeme, vrijeme cjeloživotnog učenja, stalnog stjecanja novih znanja i vještina – kaže Kreković. Trenutačno je najpopularnija prekvalifikacija rukovatelj/rukovateljica motornom pilom jer danas se ni drva iz šume ne mogu izvesti bez potrebnih papira. Među najtraženijima je i prekvalifikacija za rukovatelja viličarom i dr. “Imali smo dosta upita za zanimanje zidar, a nadolazeća turistička sezona zahtijeva prekvalifikacije za konobare i sl. Tržište se danas dinamično mijenja, nastojimo mu se izborom zanimanja maksimalno prilagoditi”, kaže Danijela.

Da je danas vrijeme cjeloživotnog učenja potvrđuje i iskustvo instruktorice Kasunić, koja kaže kako se gospođa na upis u autoškolu odlučila u svojoj 50. godini. “Prije nije pokušavala, no nastupili su zdravstveni problemi i odlučila je olakšati si svakodnevicu polaganjem vozačkog”, kaže Ivana.

Tri zaposlenice za svog šefa Hrvoja, koji je stalni sudski vještak za promet, magistar znanosti – područje tehnologija prometa, i revizor za cestovnu sigurnost, imaju samo riječi hvale te kažu kako je veliki stručnjak za promet, s vrijednim obiteljskim backgroundom iz te struke.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *