U Domu za odrasle osobe Ljeskovica u sklopu EU projekta Mojih 5 kvadrata održan je prvi Okrugli stol i Dan otvorenih vrata

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U Domu za odrasle osobe Ljeskovica, 20. svibnja 2023. godine u sklopu  EU projekta Mojih 5 kvadrata održan je prvi Okrugli stol i Dan otvorenih vrata.

Otvorenjem  Dana otvorenih vrata, svi  zainteresirani sudionici su  mogli saznati i pobliže se upoznati sa izvaninstitucionalnim  uslugama za osobe s mentalnim teškoćama ,a koje su ujedno dio javne kampanje

podizanja svijesti javnosti o procesu deinstitucionalizacije.

Također je održan prvi Okrugli stol namijenjen članovima obitelji korisnika, koji je otvorila ravnateljica Doma Rada Matoš, dipl.soc radnik, uvodnim pozdravom svih okupljenih, te se osvrnula na transformaciju Doma i  pružanje izvaninstitucionalnih usluga.

Program je nastavljen  izlaganjem Nikoline Vlainić Dakić, zastupnice u organiziranom stanovanju , koja je predstavila projekt sa svim postignućima, te temeljnim načelima  i suvremenim pristupima.   Od  temeljnih načelima je naglasila; načelo slobode izbora na temelju kojeg korisnik svoja prava ostvaruje prema svom vlastitom   slobodnom izbora;  načelo sudjelovanja u donošenju odluka temeljem kojeg korisnik ima pravo sudjelovati  u procjeni  svog stanja i potreba, i načelo poštivanja privatnosti  temeljem kojeg korisnik ima pravo na poštivanje privatnosti prilikom pružanja socijalnih usluga. Također  je naglasila važnost suvremene medicine i društvenih znanosti, gdje se  organizirano stanovanje  promatra  kao humaniji  i kvalitetniji oblik življenja  u manjim stambenim zajednicama, što je  i cilj svih  naših aktivnosti kojima nastojimo   pomoći korisnicima da postanu što samostalnije osobe.

Ističe i važnost uloge roditelja i ostalih članova obitelji kao vrijednog  partnera i sastavnog dijela podrške u ostvarenju glavnog cilja, a to je  suočavati se sa problemima, komunicirati jasno i otvoreno  te graditi nove odnose i bolju budućnost  u zajednici sa našim dragim korisnicima. Po  završetku je iskazala kako vjeruje u nastavak projekta koji je rezultirao brojnim pozitivnim pomacima u kvaliteti dostupnih socijalnih usluga , ali i u kvaliteti života svih korisnika koji su u njemu sudjelovali. Nada se da će naši korisnici ostati još dugo ovdje te da će puno njihovih prijatelja i poznanika dobiti ovakvu priliku.    

 Veliki korak je napravljen, a još veći ispred nas.

U nastavku programa izvedena je pjesma pod nazivom „Nismo mi to“ i igrokaz korisnika iz organiziranog stanovanja „Naši dani u organiziranom stanovanju“, u kojem je na duhovit način prikazan život korisnika Mojih 5 kvadrata.

Nakon igrokaza uslijedila je diskusija o proširivanju socijalni usluga u zajednici i poboljšanju uvjeta za pružanje izvaninstitucionalnih usluga.

Sadržaj objavljenog teksta je isključiva odgovornost Doma za odrasle osobe Ljeskovica.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)