U Katoličkoj osnovnoj školi Požega održan turnir u Goalballu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U četvrtak, 7. ožujka 2024. godine, u sportskoj dvorani Katoličke osnovne škole u Požegi održana je završnica turnira u Goalballu. Riječ je o sportu namijenjenom slijepim i slabovidnim osobama. U ovu aktivnost uključena su djeca i mlade osobe s invaliditetom te učenici Katoličke osnovne škole. Cilj organizacije ovakvog turnira je omogućavanje inkluzije, odnosno ispunjavanje socijalnih potreba djece i mladih te senzibiliziranje osnovnoškolaca za one kojima je pomoć najpotrebnija. Katolička osnovna škola u Požegi pod vodstvom profesora Marka Vujnovića petu godinu zaredom provodi turnir Goalball s ciljem da učenika Katoličke osnovne škole u Požegi Luku Matkovića

pomognu u svladavanju poteškoća na koje nailazi kao slijepa osoba. Turnir je organiziran u sklopu projekta “RAZVIJAMO TIM (Tolerantnu Inkluzivnu Mladež)” kojemu je nositelj Udruga osoba s invaliditetom Grada Požege, a u kojemu sudjeluje i Katolička osnovna škola u Požegi kao partner na projektu, koji je financiran od strane Zaklade Hrvatska za djecu.

Pobjednici turnira su učenici 7.b razreda koji su pod vodstvom upravo Luke Matkovića nadigrali protivnike, uključujući i prijatelje iz Udruge osoba s invaliditetom. Na kraju turnira prisutnima se obratio ravnatelj Frano Barišić koji je zahvalio svim sudionicima na sudjelovanju, napose predsjednici spomenute Udruge gospođi Jelosavki Jakovljević. Posebne riječi zahvale uputio je osnivaču Škole požeškom biskupu Antunu Škvorčeviću koji je u pratnji predstojnika Ureda za katoličke škole Ivice Žuljevića došao iskazati svoju blizinu i dati podršku navedenom projektu i njegovim sudionicima. Biskup Antun je zahvalio svima koji su uključeni u ovaj hvalevrijedan projekt, napose Udruzi osoba s invaliditetom, ravnatelju Škole Frani Barišiću kao i profesoru Marku Vujnoviću. Potom se obratio natjecateljima, podsjetivši kako je Isus liječio slijepe osobe, i nakon što ih je izliječio redovito im je kazao: „Vjera ti je dala da progledaš, vjera te tvoja spasila.“ Ustvrdio je da oni koji ne vide fizičkim očima, nerijetko imaju veoma razvijen vid srca, te sebe i stvarnost oko sebe doživljavaju na dublji način nego oni koji imaju zdrave oči. Podsjetivši kako je i Mali princ govorio da se najbolje vidi srcem, biskup je istaknuo da dobro vidi ono srce koje je puno povjerenja u Boga, u Isusa Krista, i u ljude. Povjerenje nas duboko duhovno povezuje te jedni druge točno vidimo, prihvaćamo i očitujemo spremnost živjeti jedni za druge. Zaključio je kako je radostan što se u katoličkim školama Požeške biskupije njeguju upravo takve oči srca, o čemu svjedoči i ovaj turnir. Na koncu susreta biskup Antun čestitao je svim sudionicima, napose pobjednicima, te im je uručio medalje i prigodne poklone.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)