U KD Vatroslava Lisinskog održana „Šokačka rapsodija“

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Nakon sedam godina od posljednjeg nastupa u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, stotinu tamburaša sinoć je ponovno ispunilo veliku dvoranu, a između ostalih, manifestaciji „Šokačka rapsodija“ prisustvovao je i zamjenik županice Ferdinand Troha te načelnik općine Kaptol Mile Pavičić.

Više od 120 glazbeno obrazovanih tamburaša izvelo je rapsodiju najvećih tamburaških hitova i šokačkih kola, pop i rock pjesama Kiće Slabinca te niz svjetskih hitova, od legendarnih Beatlesa do kan-kana i čardaša, a prema Guinnessovoj knjizi rekorda radi se o najvećem orkestru na svijetu.

Ovogodišnji susret s bogatom kulturnom tradicijom Slavonije, Baranje i Srijema proširen je i izvan granica KD-a Vatroslava Lisinskog. Naime, deset kulturno-umjetničkih društava s istoka Hrvatske, među kojima i članovi KUD-a iz Kaptola, nekoliko su zagrebačkih lokacija ispunili šokačkim melodijama, a u istom tonu, odjeveni u tradicijske narodne nošnje, dočekali su publiku prije samog koncerta.

Vrhunskim hrvatskim tamburašima sinoć su se pridružili i posebni vokalni gosti poput Mie Dimšić, Marka Tolje, Pere Galića, Alena Đurasa i naše Požežanke Brune Oberan-Bošković. Orkestar je predvodio Krunoslav Dražić, glavni primaš i jedno od najtraženijih imena na hrvatskoj glazbenoj sceni, dok je svoju glazbenu potporu dao i vrsni hrvatski gitarist, skladatelj i aranžer Ante Gelo.

Koncertom su ravnali Damir Butković, glazbenik, tekstopisac i aranžer iz Slavonskog Broda, profesor Marko Sesar te maestro Alan Bjelinski, poznati hrvatski dirigent i skladatelj, a članove orkestra činili su brodski i požeški tamburaški orkestar, Tamburaška škola Batorek, Tamburaški orkestar HKGD „Dunav“, studenti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, dio članova Tamburaškog orkestra Općine Semeljci i dio veterana koji žive u Zagrebu te tamo rade pri raznim orkestrima i bendovima.

Jedni od najboljih hrvatskih tamburaša sinoć su pokazali svoju veliku ljubav prema tradicijskom instrumentu, ali i vjeru u to da je tamburi mjesto na hrvatskoj suvremenoj glazbenoj sceni.

Izvor foto: Glazbena škola Požega / PSŽ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *