U kutjevačkoj školi uspješno održan preventivni projekt “Budi navijač, ne razbijač”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


U petak 1. travnja u našoj sportskoj dvorani je proveden preventivni projekt “Budi navijač, ne razbijač” kojeg su zajedno proveli MUP Požeško-slavonske županije, Grad Kutjevo i OŠ Zdenka Turkovića Kutjevo. Cilj ovog projekta je stvaranje društvene klime temeljene na toleranciji, prihvaćanju različitosti, kulturi dijaloga, poštivanju drugih kao i fair play navijanju na sportskim natjecanjima – prenosi Osnova škola Zdenka Turkovića Kutjevo.

U sklopu ovog događaja su odigrane četiri malonogometne i jedna rukometna utakmica uz navijanje 4 navijačke skupine.

Prije utakmice sve učesnike, a posebno navijačke skupine pozdravili su ravnatelj škole Milorad Bandalo, zamjenik načelnika PU požeško-slavonske Dalibor Bauer, dopredsjednik Nogometnog saveza PSŽ Tomislav Čabraja, predstavnik grada Kutjeva, službenik Josip Pavković, koji su dali podršku provođenju ovakvih preventivnih akcija koje će mlade i sport učiniti sigurnijim.

Sportski dio programa obogaćen je nastupima Malog zbora koji je rukovodila učiteljica Elizabeta Štancl te glazbenim nastupom učenika na harmonikama i samostalnom izvođenju pjesme učenice Kiare Vuković.

Na nogometnom terenu susrele su se 4 ekipe, ekipa učenika OŠ Z. Turković Kutjevo, ekipa Policijske uprave požeško-slavonske, ekipa grada Kutjeva i ekipa nastavnika OŠ Zdenka Turkovića Kutjevo. Nakon dvije utakmice u kojima su parovi izvučeni ždrijebom, pobjednici su se sastali u finalnoj utakmici za prvaka, a poraženi u utakmici za 3. i 4. mjesto.

Rezultati utakmica:

Polufinale:

PU Požeške-slavonske – Učenici OŠ Zdenka Turkovića Kutjevo 3:2

Grad Kutjevo – Učitelji OŠ Zdenka Turkovića Kutjevo 7:3

Utakmica za 3. mjesto

Učenici OŠ Z. Turkovića Kutjevo – Učitelji OŠ Z. Turkovića Kutjevo 11:1

Utakmica za 1. mjesto

PU Požeške-slavonske – Grad Kutjevo 5:4

Revijalna rukometna utakmica

Dječaci OŠ Z. Turkovića Kutjevo – Djevojčice OŠ Z. Turkovića Kutjevo 4:3

Žiri je najboljom fair play navijačkom skupinom ocijenio navijačku skupinu MUP-a.

Najboljim transparentom ocijenjen je transparent navijačke skupine koja je podržavala ekipu Učenika OŠ Zdenka Turkovića Kutjevo.

Najboljim fair play potezom proglašeni su potezi Marka Topića iz ekipe Grada Kutjeva i Željka Matijevića iz ekipe MUP-a te skupno rukometnih natjecateljskih ekipa.

„Budi navijač, a ne razbijač“ je preventivni projekt započet 2019. godine, Danas ćemo zahvaljujući organizatorima i doprinosom svih sudionika, od onih koji se natječu u fair playu u nogometu, rukometu, onih na tribinama, koji će se truditi što tolerantnije i poticajnije navijati, te žirija koji će to pokušati što bolje i kvalitetnije ocijeniti, pokušati ukazati na ciljeve našeg projekta, koji se odnose na poštivanje drugih i fair play pri natjecanju i navijanju, odnosno pokazati kako se u Kutjevu može navijati, a ne razbijati – istakao je Goran Matijević, policijski službenik za prevenciju PU požeško-slavonske, koji se zahvalio ravnatelju Miloradu Bandalu na mogućnosti da se ovaj projekt provede u kutjevačkoj školi, te dodao: – Treba svakako reći da ovo nije prvi ni jedini zajednički preventivni program i da policija zajedno sa ovom i drugim školama na našem području provodi brojne preventivne aktivnosti. Tako smo od početka godine, u školama na našem području proveli ukupno 85 preventivno-edukativnih predavanja za učenike i to njih 1.586, a koja su se odnosila na prevenciju nasilja, ovisnosti i sigurnosti na internetu.

“Drago mi je da danas možemo biti domaćini, na jednom ovako velikom i važnom događaju za naše učenike. Nakon ove pandemije, u porastu su emocionalne poteškoće pa u suradnji s PU požeško-slavonskom, zahvaljujući gospodinu Matijeviću, odlučili smo se uključiti u projekt i na kraju biti domaćini. Kod nas u školi ima 360 učenika, a 70-tak zaposlenih, 9 područnih škola, a danas je ovdje samo jedna smjena, svaki razred će navijati za svoju ekipu kako ne bi svi navijali za učitelje. Ovo je jedno specifično natjecanje, natječemo se u nogometu i imamo četiri ekipe, a to su: MUP, Grad Kutjevo, učenici i učitelji. Cilj je pokazati fair-play odnos u navijanju i fair-play odnos prema suparnicima na terenu. Nagradit ćemo i najbolje navijačke skupine, najbolji navijački transparent. Svaki razred je dobio svoju ekipu za koju će navijati i svaki je razred dobio zadatak da što kreativnije napravi transparent pod temom Budi navijač, ne razbijač.”, rekao je ravnatelj OŠ Zdenka Turkovića, Milorad Bandalo.

“Na poziv ravnatelja i na poziv PU požeško-slavonske nismo oklijevali ni sekunde, odmah smo se uključili u projekt. Shvaćamo važnost ove akcije i nadam se kako će ovaj turnir postati tradicija. Mislim da su ove godine u osnovno školskom obrazovanju pravi trenutak za podizanje svijesti o fair-play navijanju i natjecanju. Nadamo se kako ćemo u budućnosti izbjeći one nemile scene tučnjave na tribinama, a što smo imali priliku vidjeti na Europskom prvenstvu 2016. godine kada je Hrvatska reprezentacija zamalo izbačena. Prvi korak da se ovakve scene spriječe su upravo ovakve akcije.”, rekao je Josip Pavković, službenik Grada Kutjeva.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika