U Lipiku održan 2. turnir Talijanske unije u boćanju

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U organizaciji Zajednice Talijana Lipik, na boćarskom igralištu u Lipiku, proteklog vikenda (7. i 8. listopada) održan je 2. turnir Talijanske Unije u boćanju. Natjecanje je okupilo sedamdeset sudionika iz čak trinaest Zajednica Talijana smještenih u regijama Istre i Kvarnera. Također, na ovom turniru su sudjelovale i tri ekipe iz domaćinske Zajednice Talijana Lipika, sastavljene od boćara i boćarica. Na ovoj sportskoj priredbi Istru i Kvarner su predstavljali gosti iz Cresa, Pule, Bala, Pazina, Lovrana, Buja, Brtonigle, Babića, Poreča, Materade, Savudrije, Fažane i Vižinade – prenosi Compas.com.hr.

Tijekom subotnjeg dijela natjecanja odigrana su razigravanja po grupama, dok je nedjeljni dio bio rezerviran za polufinalne i finalne utakmice. Pobjednik turnira je Zajednica Talijana Brtonigla, drugo mjesto osvojila je ZT Poreč, a treće ZT Pazin.

Svečanom otvaranju Turnira prisustvovao je i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, koji je u ime domaćina srdačno pozdravio sve prisutne. Kasana je također iskazao zahvalnost gostima na dolasku u vrijeme proslave Franciškova te istaknuo vrijednost i aktivnosti Zajednice Talijana Lipik, istaknuvši njihovu vitalnu ulogu u obogaćivanju društvenog života Lipika.

“Ovaj turnir predstavlja tek jedan od mnogobrojnih događanja koja nam Zajednica Talijana Lipik donosi. Njihova posvećenost očuvanju kulturne baštine kroz cjelogodišnje aktivnosti i izvanredan angažman postali su neizostavni dio svakodnevnog života u Lipiku, a zbog toga im iskreno zahvaljujem.”

Lionella Brisinello, predsjednica domaćinske Zajednice Talijana Lipika, također je izrazila dobrodošlicu gostima i iskazala svoje zadovoljstvo što su se talijanske manjine okupile u Lipiku. Riječ je potom preuzeo Maurizio Tremul, predsjednik Talijanske Unije, krovne organizacije koja okuplja Talijane u Hrvatskoj i Sloveniji.

Pozdravljajući nazočne, Tremul je također izrazio svoje zadovoljstvo ovim okupljanjem te istaknuo izvanrednu suradnju Talijanske unije s Vladom Republike Hrvatske. Podsjetio je da je financiranje ovog događaja osigurano putem sredstava iz Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, koja Talijanska Unija koristi za potporu aktivnostima talijanske manjine.

Ovaj Turnir je u potpunosti financiran sredstvima Talijanske Unije, potvrđujući tako njihovu posvećenost podršci sportskim i kulturnim događanjima te jačanju veza među talijanskim zajednicama diljem regije. Talijanska Unija okuplja ukupno 51 Zajednicu Talijana u Hrvatskoj i Sloveniji, igrajući ključnu ulogu u podršci talijanskim zajednicama i promicanju njihovih aktivnosti u regiji.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)