“U ljeto s poezijom!” – Udruga Matko Peić uključila se u Požeško kulturno ljeto

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


U predvečerje početka Požeškog kulturnog ljeta Kuća Kraljević otvorila je svoja vrata 6. 7. 2022. za pjesničke duše Udruge zavičajnih slikara I pjesnika požeško-slavonske županije Matko Peić. U ljetnom spletu nizali su pjesme slijedeći članovi Udruge uz vrlo dobru posjećenost. Skupu je nazočila i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege, Maja Petrović te se prigodno obratila okupljenima:

– Čestitam Vam na svim uspjesima ove godine. Vi ste jedna od najaktivnijih i najplodnijih udruga Grada i županije. Dijelimo ponos vaših uspjeha te Vam stojimo na raspolaganju za pomoć i podršku u daljnjem radu! – dodala je .Petrović

Večer je otvorio učenik Glazbene škole, Juraj Baltić, učenik 5. c, kao i najmlađi član Trenkovih pandura skladbom na trombonu (jednom od težih puhačkih instrumenata). Osim što je mlada nada požeške puhačke glazbe Juraj je i ljubitelj engleskog i povijesti.

Ivan Abibović – umirovljeni učitelj povijesti I hrvatskog jezika, izdao je tri zbirke na ikavici, te pronio zavičajni govor i šire svojom družinom „Pajde“ koji su na brojnim priredbama izvodili njegove poučne i duhovite igrokaze. Irena Ivetić – učiteljica RN, piše poeziju i prozu i za djecu. Više njenih pjesama i jedna priča objavljene su i u školskim čitankama. Dosada ima 5 objavljenih knjiga stihova i kratkih priča. Svojim radovima gostovala je više puta na HR i u Programu Škola na trećem, uz metodičku obradu. Okitila se i dvjema nagradama za prozu, ove godine „Turopljskom poculicom“ i Pohvalnicom HSK-a. Sandra Halt-Ćuže – višestruko nagrađena članica Udruge, profesorica engleskog i njemačkog, te nositeljica jedne zbirke pjesma na hrvatskom, prve međunarodne zbirke pred izdavanjem, te prve kratke priče objavljene u Zborniku radova hrvatskih zavičajnih književnika 2017-2020. Ana Neferović je umirovljenica, ponosna baka i autorica dviju zbirki na zavičajnom narječju. U pripremi je i zbirka za djecu. Radovima „Pjesmo naša“ i „Nema više oprosta“ nastupila je na večeri. Đurđa Crnković, također umirovljenica koja piše desetak godina opisala je pjesmom ljubav prema Orljavi i zavičaju.

Program je razveselio i dr. Georgije Diklić kazivanjem o nastanku Kuće Kraljević, druženju s Matkom Peićem te kazivanjem svojih stihova. Davor Zakšek–potiho čeka na prve objave,te se bavi pomalo i slikarstvom i lagano otvara škrinjicu svojih talenata. Nada Bonić – naša je samozatajna članica, koja uvijek konstruktivno sudjeluje u zajedničkom radu, također umirovljenica, čiji su radovi dosada prvenstveno objavljivani u Zbornicima Udruge Matko Peić’ – Nada nam donosi pjesme bez naslova pa slušamo pažljiivo jer ne otkriva sve odmah! Kata Tutić – umirovljenica, piše stihove o prirodi i dva zavičaja koja smatra svojima, onaj u Bosni, i ovaj požeški. Njene su pjesme počesto i duhovite. Ove godine njena prva zbirka ugledala je svjetlo dana; Divlja rijeka života, Mira Šulc – Objavila je 2 knjige poezije za odrasle; Vrtlog života I Šutihlih vjetova te jednu knjigu za djecu posvećenu unukama; “ Klupko od snova”. U pripremi je i njena prva knjiga proze. Zahvalili smo se organizatoru, te ujedno najavili sutrašnju izložbu u Gradskoj knjižnici – galeriji Tunelu u 19h.
Program je vodila S. Halt-Ćuže, a gosti su se nakon njega zadržali u ugodnom druženju i razmjeni dojmova.
Tekst i foto: Sandra Halt-Ćuže / Grad Požega

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *