U Ministarstvu održan koordinacijski sastanak o provedbi ITU mehanizma u Hrvatskoj

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Dana 19. travnja 2023. godine održan je 3. koordinacijski sastanak na kojemu su sudjelovali predstavnici Ministarstva i 22 grada korisnika ITU mehanizma u financijskoj perspektivi 2021. – 2027., među kojima je prisustvovao i gradonačelnik Grada Požege, dr.sc. Željko Glavić. Glavne teme razgovora bile su status prijava na poziv za provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja, analiza dostavljenih strateških projekata, uloga gradova u novom programskom razvoju te najava njihovih budućih aktivnosti. Također, u okviru sastanka predstavnicima gradova prezentirane su i mogućnosti suradnje sa savjetodavnom službom JASPERS – prenosi Grad Požega.

Ministar je naglasio važnost ITU mehanizma kao alata za provedbu strategija razvoja i odgovora na sve aktualne izazove s kojima se urbana područja suočavaju te ukazao na nužnost integriranog pristupa tijekom planiranja ulaganja koja će biti predložena za financiranje.
U novom programskom razdoblju Hrvatska je, kao rijetko koja članica Europske unije, osigurala čak 13% sredstava kohezijske politike upravo za ulaganja u urbani razvoj i to za svoja 22 županijska središta. Spektar prihvatljivog ulaganja sada je proširen i odnosi se na brownfield ulaganja, investicije u kulturnu baštinu, energetsku učinkovitost, urbanu mobilnost, održiv turizam, poduzetništvo i drugo.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *