U OŠ „Mladost“ Jakšić provedena edukativno preventivna aktivnost „Stani.Pogledaj.Mahni.“

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Volvo Trucks kroz svoj dugogodišnji projekt “Stani. Pogledaj. Mahni.” nastavlja s akcijom za sigurnost djece u prometu u Hrvatskoj, a kao nositelji projekta, u zajedničkoj suradnji s policijskim službenicima PU Požeško-slavonske, dana 14. lipnja, u Osnovnoj školi „Mladost“ Jakšić provedena je navedena edukativno preventivna aktivnost namijenjena nižim razredima osnovnih škola – prenosi Požeško-slavonska županija.

Kako bi povećali svijest i naučili djecu kako se sigurno ponašati u prometu, Volvo Trucks razvio je program obuke. Bit programa je naučiti tri važne riječi: Stani – prije prelaska ulice, Pogledaj – oba smjera i pazite da imate kontakt očima s vozačem, Mahni – i pričekaj da vam vozač mahne prije nego što prijeđete ulicu.

Boško Obradović, ravnatelj Osnovne škole „Mladost“ izrazio je zadovoljstvo što jakšićka škola sudjeluje u ovakvom programu, jer će njihovi učenici kroz edukaciju imati mogućnost teoretski i praktično naučiti više o sigurnosti u prometu.

Obzirom na gust promet s kojim se svakodnevno susreću na putu do škole, jakšićki učenici imali su priliku čuti što je opasno i na što treba paziti, a na današnjoj edukaciji posebno su istaknuta mjesta gdje ne smiju stajati kada se radi o kamionima, što vozač kamiona vidi, a što ne vidi, te kako se općenito trebaju ponašati na prometnicama.

„Koristim priliku kako bih pozdravio ovu inicijativu koju imamo i od strane Ministarstva unutarnjih poslova, kao i tvrtke „Volvo“. Poznato je da je OŠ „Mladost“ na tranzitnom mjestu, na križanju, gdje ima dosta prometa. Općina Jakšić ima puno djece, puno učenika i vjerujem da će ova akcija dati sva ona potrebna saznanja te da će učenici steći izvjesna iskustva i poboljšati sigurnost u prometu. Na svima nama koji smo u javnom životu je da što više mladima, djeci i učenicima omogućimo standarde komunalne higijene, prometne kulture i svega onoga što će učiniti njihov dolazak u školu sigurnijim i kvalitetnijim.“ – rekao je zamjenik županice Ferdinand Troha.

Mladen Juranić, predstavnik tvrtke „Volvo“ za teretna vozila istaknuo je kako se trude i pokušavaju obučiti što više ljudi koji se na dnevnoj bazi često nalaze oko kamiona. „Fokus nam je na maloj djeci koja su najranjivija skupina i koji tek uče, a vjerojatno se i boje kamiona radi njegove veličine i mase. Mi im našim edukacijama želimo objasniti da se ne moraju bojati te im kroz razne načine pokazujemo kako mogu biti sigurniji u prometu.“ – istaknuo je Juranić.

Mario Matijević, policijski službenik za poslove prometne policije u službi za javni red i sigurnost PU Požeško-slavonske, istaknuo je kako se aktivnost „Stani.Pogledaj.Mahni.“ provodi u tjednu od 13.-19. lipnja kada se provodi i pojačani nadzor prometa usklađen sa akcijama ROADPOL-a usmjeren upravo na teretne automobile i autobuse.

„Što se tiče statistike stradavanja djece u našoj županiji, prošle godine u prometnim nesrećama ukupno je bilo 79 djece od čega ih je stradalo 19. Od 19-tero djece, četvero ih je zadobilo teške tjelesne ozljede, dok je 15-tero djece lakše ozlijeđeno. U prvih 5 mjeseci ove godine 30-tero djece sudjelovalo je u prometnim nesrećama, od čega ih je troje stradalo. Jedno dijete zadobilo je teške tjelesne ozljede, dok je dvoje djece lakše ozlijeđeno. Danas će u učionicama djeci biti održan teorijski dio kroz interaktivnu priču, a djelatnici „Volva“ uz našu asistenciju, djeci će pokušati dočarati naziv projekta „Stani.Pogledaj.Mahni.“, nakon čega će se djeca uputiti do kamiona gdje će imati prilike s mjesta vozača vidjeti preglednost, mrtvi kut, itd.“ – rekao je službenik PU Požeško-slavonske županije.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *