U Požegi ipak nije sve “tama” bit će “svjetla”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


U nekoliko navrata Požeški.hr ukazivao je na problem ulične rasvjete u gradu Požegi. Na pojedinim lokacijama ulična rasvjeta postala je bez uveličavanja ozbiljan sigurnosni problem za nesmetano i sigurno kretanje građana u večernjim i noćnim satima.
Istine radi, moramo obznaniti da je na svaku dojavu građana o problemu gradske rasvjete, a nakon objave našeg članka, gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić žurno reagirao i problem rasvjete je na predmetnoj lokaciji riješen u vrlo kratkom vremenu.

Sagledavši u cjelini problem ulične rasvjete u gradu Požegi, nije teško donijeti zaključak da ulična rasvjeta u gradu nije na potrebnoj a kamoli željenoj razini upravo kao i znatan broj ostalih komunalnih problema.
Nepravedno bi bilo odmah na prvu “pozvati na odgovornost” za ovakvo stanje gradonačelnika Glavića. Ovaj problem nije “od jučer”, ne datira od prošlih lokalnih izbora već je ovo problem koji se ozbiljnije ne rješava duži niz godina.
Dakle, po pitanju ulične rasvjete možemo reći da su to bile samo nužne “vatrogasne mjere” koje smo spomenuli na početku ovog članka.

Doznajemo da se u mandatu bivšeg gradonačelnika Darka Puljašića razmatrala problematika ulične rasvjete u gradu te da je pred kraj mandata Puljašića došlo do prikupljanja ponuda za realizaciju ovog posla.
Prema nama dostupnoj informaciji do realizacije posla oko modernizacije ulične rasvjete nije došlo zato što je ponuda koju je naslijedila “nova gradska vlast” po mišljenju gradonačelnika i njegovih stručnih službi laički rečeno “prenapuhana” tako da se radi na reviziji spomenute ponude.

O iznosima sporne ponude, izvođaču radova te revidiranoj ponudi te potencijalnom izvođaču radova naknadno ćemo Vas informirati kada kompletan postupak bude dovršen.
Potom doznajemo da je namjera čelnih ljudi Grada da se postigne ponuda kojom bi se mogla izvršiti zamjena rasvjeta na većem broju ulica i naselja i to već tijekom ove godine.
Zamjenom većine rasvjetnih stupova u gradu Požegi kojih je otprilike tisuću petsto (1500), grad bi na potrošnju električne energije uštedio 70% sredstava koje sada nepotrebno troši, zbog nefunkcionalnosti i zastarjelosti.

Tako danas u ulicama i naseljima grada Požege imamo “šaroliku” rasvjetu koja datira iz 80-tih godina pa sve do moderne funkcionalne i štedljive LED rasvjete.
Ulična rasvjeta je bez sumnje primjer da se uz “dobru volju” i zalaganje svih onih koji za to primaju plaću može izaći iz “tame” pa se nadamo da u nadolazećem vremenu ulična rasvjeta nije jedino “svjetlo” u rješavanju nagomilane komunalne problematike grada.

Samo neke od muzejskih primjera s požeških ulica, donosimo Vam u nastavku:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *