U Požegi predstavljen pano za suzbijanje komaraca

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Na Trgu sv. Terezije Avilske u Požegi predstavljen je pano za suzbijanje komaraca u okviru projekta „Kontrola komaraca u prekograničnom području 2“ – MOS-Cross 2, Interreg – IPA CBC Croatia-Serbia, vodećeg partnera Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i projektnih partnera Zavoda za Javno zdravstvo Sombor, Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, fonda „Evropski poslovi“ Autonomne Pokrajine Vojvodine i Instituta za javno zdravlje Vojvodine – prenosi Požeško – slavonska županija.

Projekt je započeo 15. ožujka 2021. godine te završava 14. rujna 2023. godine. Uz poboljšanje prekogranične suradnje u prevenciji, kontroli i nadzoru, neki od važnijih ciljeva projekta su uspostava ranog upozorenja na prisutnost uzročnika bolesti koje prenose komarci, suzbijanje komaraca na ekološki prihvatljiv način te edukacija stanovništva. Projekt se financira sredstvima iz Interreg IPA Cross-border Cooperation Programme Croatia-Serbia 2014-2020 (85%), te Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske (15%), a cilj projekta je uvesti ekološki prihvatljiva rješenja kontrole komaraca uz podizanje svijesti javnosti kako svojim postupcima i radnjama sami mogu utjecati na smanjenu brojnost komaraca u svom okruženju.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije Mato Matijević istaknuo je kako je od bitnijih komponenti do sada odrađen veći dio, a to je mapiranje legla komaraca na području cijele naše županije.

„Odradili smo edukacije od osnovnih škola, domova za starije i nemoćne, čelnika lokalnih i regionalnih jedinica do edukacija djelatnika primarne zdravstvene zaštite. Ključno je da se info pano nalazi u mjestima gdje je veća gustoća populacije. U panou se nalazi boca ugljičnog dioksida koji privlači komarce i suhi led, a prema proračunima očekuje se kako će komarci dolaziti u promjeru od pet kilometara. U područjima koje info panoi ne obuhvaćaju podijelili smo tisuću BG klopki koje smo podijelili po domaćinstvima. Svakih 14 dana u panou se mijenja boca ugljičnog dioksida i kontroliraju se klopke.“ – rekao je Matijević, istaknuvši kako prema nekim podacima komarci uzrokuju oko 17 tisuća smrti na godišnjoj bazi.

„Na našem području pojavili su se komarci koje do sada nismo imali, poput tigrastog komarca koji prenosi čak tri zarazne bolesti. Svjesni smo klimatskih promjena i globalizacije i tu vidimo veliki značaj ovakvih projekata. Imamo deset panoa na području naše županije, u Požegi se nalaze dva, dok ostale jedinice imaju po jedan.“ – rekao je ravnatelj Matijević te se zahvalio županici, gradonačelniku i ostalim čelnicima što su prihvatili ovaj projekt bitan za širu zajednicu.

Zbog svog vektorskog potencijala za prijenos bolesti, komarci osim što su molestanti, imaju veliki javnozdravstveni značaj, a ovom prigodom županica Jozić iskazala je veliko zadovoljstvo što je ovaj projekt prekogranične suradnje proveden na području Požeško-slavonske županije, u kojemu je županijski Zavod jedan od pet partnera.

„Od ukupne vrijednosti projekta zapravo su značajna sredstva došla na područje naše županije. Istaknula bih i činjenicu da je ovaj pano patentirala Svjetska zdravstvena organizacija, a znamo da je jedan od osnivača Svjetske zdravstvene organizacije bio i dr. Andrija Štampar koji je rođen na području naše županije, u Brodskom Drenovcu, a to je još jedna lijepa poveznica s ljudima koji su u povijesti ostavili svoj trag, pa sve do današnjih ljudi koji itekako brinu o prevenciji vezano za zdravlje naših sugrađana. Vidjeli smo da je i u novoj zdravstvenoj reformi koja će se provoditi, važan naglasak stavljen na prevenciju i na jačanje prevencija općenito u sustavu zdravstvene zaštite tako da vjerujem da će naš Zavod za javno zdravstvo kao i do sada, biti odličan partner i Ministarstvu zdravstva i svima ostalima koji su bitni i ključni za prevenciju zdravlja našeg stanovništva.” – rekla je županica Jozić.

O značaju projekta za Požegu više je rekla pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarstvo Grada Požege Andreja Menđel koja je istaknula kako je Grad u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo PSŽ odabrao lokacije postavljenih panoa. „Također, vlastitim sredstvima pokrili smo materijalne troškove za postavljanje panoa. Nadamo se da će se u budućnosti pokazati rezultati, da će doprinijeti istraživanju i da ćemo imati manje komaraca u samom gradu te u konačnici manje opasnosti od bolesti.“ – rekla je pročelnica Menđel.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)