U našoj županiji tijekom 2023. zabilježeno 550 prometnih nesreća, a najčešći im je razlog neprilagođena brzina

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Svjedoci smo toga kako na području Požeško-slavonske županije iz godine u godinu raste broj prometnih nesreća. Nije do kraja jasno zašto je tome tako, stoga smo kontaktirali Policijsku upravu požeško-slavonsku kako bi ih priupitali koliki je broj do sada evidentiranih tamošnjih prometnih nesreća u određenom razdoblju i koji su njihovi najčešći uzroci – prenosi SiB.hr.

Tako je u 2023. na spomenutom području zabilježeno čak 550 prometnih nesreća, dok se trend nastavio i u prva četiri mjeseca ove godine s njih 176. Porast je to u odnosu na prethodne godine, pa je tako tamo, primjerice, 2020. evidentirano 428, 2021. 533 te 2022. godine 540 prometnih nesreća.

Osim toga, jedan je od ozbiljnijih problema u tom kontekstu zlouporaba alkohola u prometu koja je također česta na navedenom području. Najviša je izmjerena koncentracija alkohola kod vozača tako iznosila čak 3,50 promila, što je znatno iznad dozvoljenih granica. Takvi slučajevi predstavljaju prijetnju ne samo za vozače koji su pod utjecajem alkohola, već i za sve sudionike u prometu.

Poseban izazov predstavljaju vozači traktora koji su tijekom prethodne godine sudjelovali u sveukupno deset prometnih nesreća, dok 16 vozača koji su općenito predstavljali sudionike prometnih nesreća nije posjedovalo vozačku dozvolu, što ukazuje na potrebu strože kontrole i sankcioniranja vozača koji se ne pridržavaju propisa.

Tijekom 2023. najčešća okolnost koja je prethodila prometnim nesrećama bila je neprimjerena brzina u njih sveukupno 111, a u prva četiri mjeseca ove godine 39, no i dalje je riječ o visokom broju.

Ukupno gledajući, situacija s prometnim nesrećama na području Požeško-slavonske županije zahtijeva sveobuhvatan pristup koji uključuje preventivne programe, strože kontrole, edukaciju vozača te promjene u prometnoj infrastrukturi. Samo takvim integriranim pristupom moguće je smanjiti broj nesreća i zaštititi živote svih sudionika u prometu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)