U Slunju održan sastanak Vlade sa županima

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković predsjedavao je u Slunju 12. sastankom članova Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina, a sastanku je prisustvovala i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.

Prvi ovakav sastanak održan je u Zagrebu 19. prosinca 2016. godine kada je dogovorena praksa redovitog usklađivanja višerazinskog upravljanja Hrvatskom radi njezinoga ravnomjernog regionalnog razvoja, a s ciljem uspostave partnerstva u komunikaciji sa svim hrvatskim županijama, gradovima i općinama radi ravnomjernog regionalnog razvoja.

Na dnevnom redu sastanka bile su tri teme. Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak predstavila je višegodišnji financijski okvir (2021-2027) te objasnila na kojim područjima će se župani, gradonačelnici i načelnici moći kandidirati i povlačiti europska sredstva. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović predstavio je mjere za ublažavanje energetske krize na kojima Vlada RH radi već duže vrijeme, a o mjerama pomoći u poljoprivredi i ribarstvu govorila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Predsjednik Vlade u svome uvodnom obraćanju istaknuo je kako je napravljena platforma, okvir za razvoj novih ideja, za informiranje o politikama, zakonskim prijedlozima i projektima, kao i za usuglašavanje stavova središnje vlasti s jedinicama lokalne i područne samouprave.

„Demografska napućenost utječe na ekonomski razvoj, socijalnu situaciju te na perspektive i mogućnosti napretka. Upravo zbog toga Vlada radi na ravnomjernom razvoju Hrvatske. Nalazimo se u fazi preklapajućih kriza s obzirom na to da je COVID još uvijek prisutan i zahtijeva oprez, a zahvatila nas je i velika kriza vezana za rast cijena energenata, hrane i sirovina. Sve to utječe na inflatorne pritiske s kojima se svi moramo nositi i koje trebamo rješavati.“ – naglasio je premijer te podsjetio na paket mjera koje je Vlada donijela u travnju za pomoć građanima i gospodarstvu vezane uz rast cijena energenata.

„Mi radimo dugo, radimo sustavno, ozbiljno donosimo brojne reforme, zakone, mjere, ispunjavamo kriterije. Pelješki most koji će se otvoriti za nekoliko dana nacionalni je, strateški i suverenistički potez koji ova generacija rješava. Hrvatska postaje zemlja rješenja, a ne problema.“ – istaknuo je premijer Plenković.

Tekst i foto: PSŽ / Kristijan Toplak

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *