U Subotici potpisano Pismo namjere o suradnji Hrvatske zajednice županija i Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Nastavno na prihvaćanje teksta Pisma namjere o uspostavljanju suradnje između Hrvatske zajednice županija i Hrvatskog nacionalnog vijeća na sjednici Izvršnog odbora zajednice u rujnu, u Subotici je došlo do realizacije istog – prenosi Požeško-slavonska županija.

Pismo namjere o suradnji potpisali su predsjednik Hrvatske zajednice županija, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić, uz prisustvo Tomislava Žigmanova, ministra u Vladi Republike Srbije te izaslanstvo Hrvatske zajednice županija u sastavu županice Požeško-slavonske županije Antonije Jozić, župana Osječko-baranjske županije Mate Lukića, župana Vukovarsko-srijemske županije Damira Dekanića, župana Virovitičko-podravske županije Igora Androvića te župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara.

– Povijesna, kulturna, gospodarska i socijalna povezanost stanovništva, ali i istaknuta potreba za promicanjem i razvojem trajnih odnosa u gospodarskom, trgovinskom i institucionalnom području garancija su uravnoteženog i trajnog rasta kojemu svi težimo. Današnji potpisi su simboli ostvarivanja zajedničkih ciljeva i želje da zajedno gledamo u budućnost. Hvala svima koji marljivo rade na očuvanju ovog, prije svega, prijateljstva. Ostajemo međusobna podrška i pomoć kada je ona potrebna – rekao je Marušić.

U pismu namjere se, među ostalim, navodi kako će se podupirati zajednički gospodarski i kulturni prostor, kao i poboljšanje kvalitete življenja kroz financijsku potporu programima i projektima, a kojima je cilj osnažiti hrvatsku manjinsku zajednicu.

– Danas je ovo za nas zaista velik dan i današnji dan potpisivanja Pisma namjere upisat ćemo crvenim slovima u naš kalendar. Rad Hrvatskog nacionalnog vijeća ovime će se podići na jednu novu razinu i ne možemo si još pojmiti kako će to biti kada iduće godine ne budemo morali prositi sredstva za najosnovnija sredstva kao što su udžbenici, prijevoz učenika, izvannastavne aktivnosti, manifestacije i  kulturne priredbe i na tome vam od srca hvala – rekla je Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Izaslanstvo Hrvatske zajednice županija prisustvovalo je i obilježavanju praznika hrvatske zajednice – Dana izbora za prvi saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća. Na svečanosti su tradicionalno dodijeljena godišnja priznanja Hrvatskog nacionalnog vijeća za doprinose Hrvatima u Srbiji, a priznanje Ban Josip Jelačić za sveukupni doprinos razvoju hrvatske zajednice dobila je Hrvatska zajednica županija.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *