U subotu nas očekuje Grgurevo, Mimohod povijesnih postrojbi i manifestacija “Zeleno – plavo”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Subota 16. ožujka biti će u znaku povijesnih postrojbi koje i ove godine dolaze iz cijele Hrvatske, ali i gosti izvan granica Lijepe naše. Mimohod povijesnih postrojbi kreće u 10,30 sati sa starog autobusnog kolodvora ulicom Stjepana Radića prema Trgu 123. brigade. Najsvečaniji događaj povijesnih postrojbi je postrojavanje koje će se tradicionalno održati na Trgu svete Terezije, gdje će biti položen vijenac uz spomenik Luki Ibrišimoviću koji je s požeškom četom na Sv. Grgura 12. ožujka 1689. godine krenuo na brežuljke iznad grada gdje je bila utaborena neprijateljska vojska. Juriš na brežuljak iznenadio je Osmanlije, koji su se nakon kraćeg otpora dali u bijeg i time je završila opsada Požege.

Program se nastavlja na Trgu Svetog Trojstva gdje će se od 12,00 sati održavati manifestacija „Zeleno – plavo“ koja će okupiti brojne obrtnike iz kontinentalne i jadranske Hrvatske kako bi na jednom mjestu promovirali hrvatske autohtone prehrambene proizvode, tradiciju i običaje. Osim štandova obrtnika, očekuju vas i brojni izlagači s domaćim proizvodima i rukotvorinama. Za veselu atmosferu i dobru zabavu pobrinut će Slavonski dukati i Tamburaški sastav Šokci.

„Šesnaestu godinu za redom organiziramo projekt gospodarske manifestacije „Zeleno – plavo“. Promoviraju hrvatskih autohtonih proizvoda ove godine prijavilo se 234 obrtnika iz cijele Hrvatske, na kojem sudjeluje 15 obrtničkih komora i 24 udruženja. Sudionici nam dolaze iz cijele Hrvatske, od Dubrovnika, Šibenika, Splita, Zadra, Rijeke i Istre, pa sve do Osijeka, Vinkovaca i Vukovara. Ovo je najveći gospodarski projekt i gospodarska prezentacija takve vrste na ovim prostorima, a usudio bih se reći i na razini Hrvatske. Hrvatska obrtnička komora je ovaj Projekt je ocijenila kao najveću gastro-manifestaciju u svojoj organizaciji.” – rekao je predsjednik Udruženja obrtnika Požega Željko Pojer.

„Grgurevski sajam trajat će tijekom cijeloga dana na Trgu Svetog Trojstva i predstavit će se više od 40 izlagača iz cijele Slavonije, ali i šire. U zabavnom dijelu programa ove godine će nam se pridružiti Slavonski dukati i Tamburaški sastav Šokci, a bit će to prilika i za nastupa Folklornog ansambla Požega i KUD-a Požeška dolina.“ – rekla je direktorica Turističke zajednice Grada Požege Mirna Šimunović Svoboda.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)