ALJMAŠ U Svetište Gospe od Utočišta danas pristiglo oko 70.000 hodočasnika

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Velika Gospa je blagdan kad se katolički vjernici prisjećaju dogme svoje vjere da je Blažena Djevica Marija po završetku svoga zemaljskog života dušom i tijelom uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom Kristom.

To je, kako vjeruju katolici, završnica njezina Bogu predanog života, vrhunac i cilj kojem je okrenuta svaka ljudska egzistencija.

Tako je i danas od ranih jutarnjih sati u Aljmaš počelepristizati tisuće hodočasnika kako bi sudjelovali u proslavi blagdana Velike Gospe u Svetištu Gospe od Utočišta, jednom od najvećih i najznačajnijih marijanskih svetišta u Hrvatskoj. Prema procjenama već u prijepodnevnim satima pristiglo oko 70.000 vjernika, što je najviše do sada.

Velečasni Tomislav Ćurić, od 30. kolovoza prošle godine novi upravitelj Svetišta i župnik Župe Aljmaš, istakao je kako se kao čovjek i svećenik u Aljmašu i Svetištu osjeća zaista lijepo, sretno i prihvaćeno.

“Odmah po dolasku sam osjetio da je riječ o svetom mjestu, što su posvjedočili svi koji dolaze u ovo svetište, a znamo da je to jedno od najvećih i najposjećenijih u Hrvatskoj. Ljudi imaju poseban osjećaj za Svetište i zbog toga što je silno stradalo u Domovinskom ratu, kao i što se dogodilo nešto čudesno. Naime, nakon što je 1991. godine srušena crkva „preživio“ je kip Gospe od Utočišta što je velika milost, nada i dar nama hodočasnicima, svećenicima i vjernicima. To tumačimo kao Božje djelo i da je Gospa željela ostati u Svetištu kako bi se kao brižna majka i zaštitnica brinula za svoje štovatelje – poručio je župnik te dodao da Svetište godišnje posjeti od 150.000 do 180.000 hodočasnika”

S vjernicima bio i Ante Markić, bivši župnik koji je 49 godina vodio Aljmaško svetište. Iako je u mirovini, na poziv novog župnika ostao je u Aljmašu na raspolaganju i pomoć župniku i vjernicima.

U Aljmašu su danas bili i Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, saborski zastupnici Nataša Tramišak i Goran Ivanović, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka dr.sc. Dragan Vulin te brojni drugi.


Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *