U Toplicama Lipik otkriven reljef medicinske sestre i hrvatske braniteljice Mirjane Cahun

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U sklopu programa obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva, u Toplicama Lipik 12. svibnja svečano je otkriven reljef Mirjane Cahun, nedavno preminule medicinske sestre i hrvatske braniteljice, kojeg je izradio poznati hrvatski kipar Nikola Vudrag. Također, prigodom odavanja počasti svim medicinskim sestrama i tehničarima koji su neumorno radili na zaštiti zdravlja tijekom pandemije i svim drugim zdravstvenim radnicima koji su posvećeno brinuli o bolesnima i ranjenima tijekom povijesti, upriličeno je razgledavanje stalnog postava slika u Kurhotelu.

Reljef života Mirjane Cahun projekt je Hrvatske udruge medicinskih sestara/tehničara i drugih radnika u zdravstvu Domovinskog rata, koji je prijavljen Ministarstvu hrvatskih branitelja i Gradu Lipiku, a proveden je u partnerstvu s Toplicama Lipik i Udrugom dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske, podružnicom Požeško-slavonske županije. Mirjana Cahun bila je cijenjena medicinska sestra koja je služila tijekom Domovinskog rata. Ona je bila jedna od mnogih medicinskih stručnjaka koji su se neustrašivo borili za hrvatsku neovisnost i pomagali ranjenim vojnicima – prenosi Compas.

Svečani program održan je u konferencijskoj dvorani „Quelle“ Toplica Lipik, a započeo je nastupom velikog zbora Osnovne škole Lipik pod vođenjem prof. Jadranke Radonić Sirovica.

Nakon uvodnog dijela tijekom kojeg se obratila predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara i tehničara i drugih radnika u zdravstvu Domovinskog rata Ljerka Pavković, ujedno i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo te glavna sestra u Toplicama Lipik, skup su pozdravili brojni uvaženi gosti, uključujući Dinka Tandaru, izaslanika potpredsjednika hrvatske Vlade i ministra hrvatskih branitelja; Zdravka Batarila, izaslanika ministra zdravstva; Ferdinanda Trohu, zamjenika požeško-slavonske županice; izaslanicu lipičkog gradonačelnika, gospođu Gordanu Horvat te dr. Ivana Pavla Čevizovića, zamjenika ravnatelja Toplica Lipik. Svi su oni u svojim obraćanjima istaknuli važnost uloge medicinskih sestara i tehničara u zdravstvenom sustavu te naglasili kako je sestrinstvo važna i učinkovita zdravstvena struka.

U sklopu programa prikazan je i film o zdravstvenim radnicima Toplica Lipik za vrijeme Domovinskog rata, nakon čega je uslijedilo svečano otkrivanje reljefa Mirjani Cahun.

Reljef su zajednički otkrile doktorica Marica Topić i medicinska sestra Marija Ljevaković, a svečanosti su nazočili i članovi obitelji Mirjane Cahun, uključujući njezinu majku Justinu, kao i predstavnike braniteljskih udruga, medicinske sestre i tehničare te sve one koji su ju voljeli i poštivali. Reljef je posvetio velečasni Jozo Zorić, pakrački župnik, a izradio ga je hrvatski kipar Nikola Vudrag.

Svečanost je bila emotivna i dojmljiva, jer je ova žena svojim životom i radom ostavila dubok trag u medicinskoj struci te u borbi za neovisnost Hrvatske.

Ovo je još jedan primjer kako se trud i doprinos medicinskih sestara i tehničara prepoznaju i cijene. Njihov rad je od neprocjenjive važnosti za zdravstveni sustav i potrebno je nastaviti s ulaganjem u ovu struku kako bi se osiguralo pružanje najbolje moguće zdravstvene skrbi svim pacijentima.

Nakon svečanog otkrivanja reljefa, prisutni su obišli vječno počivalište Mirjane Cahun i Ivana Klaića – Mike na gradskom groblju u Lipiku te spomen obilježje Josipu Topleku, medicinskom tehničaru iz Šenkovca koji je poginuo na lokaciji zvanoj Zukva nedaleko Pakraca.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)