Učenici Obrtničke škole Požega zlatni i srebrni na međunarodnom natjecanju

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Učenici Obrtničke škole Požega – smjer turističko-hotelijerski komercijalist osvojili su zlato i srebro na Međunarodnom natjecanju „Več znanja za več turizma“ koje su organizirala Turistička zajednica Slovenije i Ministarstvo obrazovanja Slovenije u sklopu Međunarodnog sajma turizma i gastronomije Alpe Adria u Ljubljani od 31.1.2024. – 3.2.2024. 

Zadatak natjecanja bio je osmisliti novi gastro suvenir. Nakon istraživanja postojeće gastronomske ponude, a u suradnji s Gradskim muzejem Požega, kroz projekt „Muzej u loncu“, učenici su osmislili gastronomski suvenir pod nazivom „Vinski zalogaji“ koji se sastoji od tri proizvoda – Požeški kitnkez, Pandurovi krekeri i čokoladne praline s vinom – Vinice.

U potrazi za zaboravljenim jelima požeških gastro priča tijekom stručne edukacije u Gradskom muzeju Požega, otkrili smo davno zaboravljenu poslasticu iz „Muzeja u loncu“ – kitnkez. Kitnikez je bio omiljen slatkiš na dvoru Marije Terezije, a danas je skoro zaboravljen. Eksperimentirajući s recepturama odlučili smo napraviti novu verziju kitnkeza – Požeški kitnkez s vinom.Rečenica baruna Trenka “Nikad nisam dodavao vodu u vino, ali sam vino dodavao u sve”, inspirirala nas je na proizvodnju jedinstvenih Pandurovih krekera. Spajanjem ljubavi Marije Terezije prema čokoladi i baruna Trenka prema vinu, stvorili smo Vinice – čokoladne vinske praline u koje će se zaljubiti svaki ljubitelj vina i čokolade.

Spajanjem ova tri gastro proizvoda došlo je do poklon paketa Vinski zalogaji koji su predstavljeni na međunarodnom natjecanju gdje su izazvali veliku pozornost posjetitelja, stručnog žirija i predstavnika turističkih zajednica Hrvatske koji su prepoznali potencijal naših proizvoda. 

Učenici su uspješno predstavili ne samo svoj proizvod nego i bogatu enogastronomsku ponudu naše županije. Uz Požeški kitnkez, Pandurove krekere i Vinice posjetitelji sajma degustirali su vrhunska vina naših vinara i sir OPG Ribičić koji su se uklopili u gastronomsku priču koju su osmislili učenici.

Na natjecanju su sudjelovali učenici završnog razreda smjera turističko-hotelijerski komercijalist Obrtničke škole Požega – Lana Adžaga, Ines Đogolović, Lara Katušić, Ana Zelenika, Petar Vrgoč, Leon Drašković i Filip Baltić. Učenike su pripremile prof. Marijana Levar i Helena Bunjevac-Grahovac.

Zahvaljujemo svim našim medijima, sponzorima i  sugrađanima koji su podržali projekt svojim glasovima, financijskom podrškom i vjerom u naše učenike. 

Posebno zahvaljujemo našim kolegama, učenicima Obrtničke škole koji su nas podržavali svojim glasovima, modnim tehničarima koji su nam pripremili tekstilne dekoracije, našim stolarima koji su se pobrinuli za drvne elemente dekoracijenašim arhitektonskim tehničarima koji su bili glasna podrška, a posebno našim ugostiteljskim zanimanjima – kuharima, konobarima i turističko-hotelijerskikomercijalistima koji su sudjelovali u procesu izrade naših gastro suvenira. Ponosni smo na kolegijalnu snagu koju su pokazali učenici naše škole i dokazali koliko je važno međusobno surađivati jer tada ostvarujemo najbolje rezultate.

Više o projektu možete vidjeli na našoj mrežnoj stranici: https://vino-u-zalogaju.webnode.page/

Tekst i foto: prof. Marijana Levar

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)