Učenici OŠ “Dobriša Cesarić” sudjelovali u Državnoj školi stvaralaštva i darovitosti Novigradsko proljeće

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Osnovnom školom – Scuola elementare Rivarela, Novigrad – Cittanova organizirala je od 3. do 8. travnja 2022. godine, online 32. Školu stvaralaštva „Novigradsko proljeće“. U potpunosti je ostvarena namjera da Škola stvaralaštva svojim sadržajima i programima u online uvjetima bude jedinstvena škola kreativnosti i darovitosti u Hrvatskoj, ali s pravom se može reći, i u Europi jer je dio europske mreže i jedna od točki darovitosti u Hrvatskoj.

U Državnoj školi stvaralaštva „Novigradsko proljeće“, na koju se nakon državne selekcije i brojnih postignuća u jezično-umjetničkom području pozivaju iznimno nadarena djeca iz cijele Hrvatske, sudjelovalo je i troje učenika OŠ Dobriša Cesarić Tara Matijević, Anna Kuzmanović, Filip Tušek, 8. a i njihova mentorica prof. Blanka Đimoti Zima. Sudionike škole, pozvane učenike i profesore, voditelje radionica, članove stručnog tima i državnog povjerenstva, pozdravio je u ime ravnateljice dr. sc. Dubravke Brezak Stamać i predsjednik DP-a Miroslav Mićanović.

Ovogodišnje Novigradsko proljeće, i ove godine, na žalost, bilo je u online izdanju, izdanju s kojim se nerado mirimo, jer tako izostane velik dio sadržaja koji se ostvaruju u “živom” izdanju, no nadamo se da je ovo posljednja takva godina i da će se već iduće polaznici moći družiti i uživati u zajedničkom radu bez posredovanja tehničkih i virtualnih pomagala.

Voditelji su učenicima i mentorima stajali na raspolaganju tijekom cijelog trajanja “škole stvaralaštva”. Svečano, radno i razigrano, kreativno i poticajno, pažljivo složeno po danima, koji su protjecali u radu i otkrivanju velikih i malih mjesta stvaranja i izražavanja, mnogo se toga lijepog i vrijednog dogodilo i na ovogodišnjoj Školi stvaralaštva „Novigradsko proljeće“ (2022.) – na jedinstvenom mjestu kreativnih i darovitih učenika osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske.

– Škola djeluje kroz dvadesetak radionica posvećenih riječi, slici, zvuku i pokretu, uči se i igra u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima te kroz razne večernje programe, i to sve bez školskog zvona, a s velikom količinom osmijeha, ljubavi i potrebe za stvaranjem. Ove godine je tema kojom su se bavile sve radionice bilo Ogledalo“ Posebnost škole je uopće detektirati i usmjeravati djecu koja se svojim trudom, kreativnošću i darovitošću pomalo razlikuju od dugih. Svakako moram pohvaliti naše učenike koji su ove godine sudjelovali online, odradili su fantastičan posao, bili su jako vrijedni i snalažljivi. – doznali smo od mentorice učenika prof. Blanke Đimoti Zima.

Mentori učenika imali su prilike surađivati s John F. Kennedy Center for the Performing Arts institucijom koja djeluje kao kulturno središte povezujući umjetnike i edukatore, vjerujući u umjetnički odgoj kao mehanizam promjene, zalažući se za kvalitetno umjetničko obrazovanje koje kod djece i mladih pobuđuju znatiželju, gradi empatiju i ohrabruje umjetničko djelovanje. S darovitom djecom su u radionicama stvarali vrhunski stručnjaci, profesori, pjesnici, glumci, redatelji, snimatelji, dramski pedagozi, slikari, grafičari, fotografi, glazbeni umjetnici: Branko Čegec, Sonja Ivić, Mario Kovač, Martina Čvek, Katarina Madirazza, Kristina Kovačević, Srđan Nogić, Marinko Marinkić, Sandra Bastašić, Stipan Filaković, Damjan Vasiljević, Matko Basara, Doris Kovačić, Ivan Pešut, Martina Tomić, Antonia Dorbić, Ivana Pedljo, Jasmin Dasović, Alem Korkut, Theodor de Canziani, Boris Roce, Kruna Tarle, Borislav Božić i Klara Rusan.

Svi su se okupili oko teme Ogledalo, izabrane zbog njezinih mogućih, nerijetko simboličnih značenja. Voditelji i sudionici radionica (učenici, hospitanti) na sretan i spretan način ustrajali su u međusobnoj suradnji, prožimanju različitih radionica, što se vidjelo i osjetilo tijekom petodnevnog rada u online radionicama, na večernjim prezentacijama i završnim predstavljanjima.

– Bilo je zabavno i jako lijepo iskustvo. Izrazito mi je drago što sam mogao dijeliti prostor s tako dragim ljudima. Voditelj mi se osobito svidio jer se volio šaliti i poštivao je svačije mišljenje. Ekipa iz televizijske se rasporedila u različite zadatke. Imao sam zadatak snimati i montirati, izjavio je Filip Tušek, 8. a

– U radionicama mi je bilo fantastično. Radili smo jako zanimljive igre i vježbe za koje nikad prije nisam čula. Uvijek vedra i nasmijana voditeljica se jako trudila da nam bude zanimljivo i poučno i definitivno je uspjela. Iskustvo koje nikad neću zaboraviti, izjavila je Tara Matijević, 8. a

U okviru programa Škole stvaralaštva učenicima i mentorima pomagao je i stručni tim sastavljen od pedagoga, psihologa, sveučilišnih nastavnika, viših savjetnika Agencije za odgoj i obrazovanje čija je uloga praćenje i unapređivanje programa rada s kreativnim učenicima Škole stvaralaštva. Mirela Barbaroša-Šikić, Danijela Blanuša Trošelj, Antonela Đermadi, Nora Krstulović, Iva Gortan, Borna Nemet, Davorka Parmač i Maja Zrnčić. Virtualni posjet Zvjezdarnici Višnjan i iznimno predavanje Korada Korlevića bio je „zvjezdani“ trenutak i potpora radu s kreativnom i darovitom djecom.

Svečanim programima i predstavljanjima završena je 46. godina Škola stvaralaštva i 32. Novigradsko proljeće – onako kako je to i jedino moguće u kreativnoj i istraživačkoj školi, koja je kao poseban program sastavni dio Kataloga natjecanja i smotri Agencije za odgoj i obrazovanje: raznoliko i uzbudljivo, darovito i domišljeno, vedro, živo, energično, s osjećanjem važnosti vlastitog izražavanja i dosluha s drugima, sebi sličnima i različitima. Online okupljeni daroviti učenici osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske pokazali su samo dio onoga što je nastajalo u sedmodnevnom radu u 21 radionici. Završni svečani programi, okupljeni oko zajedničke teme ovogodišnje Škole Ogledalo, govore o njihovu stvaralačkom radu u području riječi, zvuka, slike i pokreta, o mogućnosti povezivanja i upućivanja jednih na druge.

Treba li reći da je završna online svečanost bila ujedno i najava idućeg novigradskog proljeća, iduće uzbudljive Škole stvaralaštva „Novigradsko proljeće“. Uživo, svi se nadaju, ili kako kaže jedan od polaznika Škole: ništa me ne može zaustaviti na putu do Škole stvaralaštva u Novigradu.

– Bilo bi prekrasno kada bi vrata „Novigradskog proljeća“ mogla otvoriti sva djeca koja svojim uspjesima i kreativnošću to zaslužuju. Škola stvaralaštva je „oaza“ u sustavu koju vrijedi podupirati i kao mjesto usavršavanja učitelja jezično-umjetničkog područja koji su i sami kreativni i uvijek u potrazi za novim metodama i idejama. – izjavila je prof. Blanka Đimoti Zima.

Izvor: OŠ „Dobriša Cesarić“

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *