Učenici Poljoprivredno-prehrambene škole starim receptom radili kruh i krafne s divljim kvascem

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Kruh i krafne s divljim kvascem
U našem pekarskom praktikumu učenice i učenici zanimanja pekar i pomoćni pekar uz redovnu proizvodnju isprobavaju i uče različite recepte. Tako su se naše učenice i učenici 1. c i 3. s razreda uz profesoricu Tonku Šarić vratili u neka davna vremena jer su proizveli kruh i krafne s divljim kvascem.
Divlji kvasac nazivamo starterom. Starter se sastoji od brašna i vode. Jednom kad ga se stvori može ga se imati zauvijek. Postoje starteri koji su stari godinama i srce su jednih od najpoznatijih pekara na svijetu. Neki čak imaju i svoja imena. Starter je živ. U njemu se nalazi kvasac i mliječna kiselina. Kvasac proizvod CO2 te je zaslužan za prozračnost.
Priprema divljeg kvasca u našem pekarskom praktikumu trajala je 10 dana. Sourdough (naziv koji se koristi u modernom pekarstvu) ili kruh od kiselog tijesta te krafne koje su od njega proizveli zaista su bile fantastične. Doznajemo da se isplatila svaka minuta koju su uložili u ove prekrasne pekarske proizvode. Zaključujemo da zbog njihova okusa i kvalitete, trend povratak tradiciji u pekarstvu je sasvim opravdan, a može se lijepo i naplatiti.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *