Kruh i krafne s divljim kvascem
U našem pekarskom praktikumu učenice i učenici zanimanja pekar i pomoćni pekar uz redovnu proizvodnju isprobavaju i uče različite recepte. Tako su se naše učenice i učenici 1. c i 3. s razreda uz profesoricu Tonku Šarić vratili u neka davna vremena jer su proizveli kruh i krafne s divljim kvascem.
Divlji kvasac nazivamo starterom. Starter se sastoji od brašna i vode. Jednom kad ga se stvori može ga se imati zauvijek. Postoje starteri koji su stari godinama i srce su jednih od najpoznatijih pekara na svijetu. Neki čak imaju i svoja imena. Starter je živ. U njemu se nalazi kvasac i mliječna kiselina. Kvasac proizvod CO2 te je zaslužan za prozračnost.
Priprema divljeg kvasca u našem pekarskom praktikumu trajala je 10 dana. Sourdough (naziv koji se koristi u modernom pekarstvu) ili kruh od kiselog tijesta te krafne koje su od njega proizveli zaista su bile fantastične. Doznajemo da se isplatila svaka minuta koju su uložili u ove prekrasne pekarske proizvode. Zaključujemo da zbog njihova okusa i kvalitete, trend povratak tradiciji u pekarstvu je sasvim opravdan, a može se lijepo i naplatiti.
Učenici Poljoprivredno-prehrambene škole starim receptom radili kruh i krafne s divljim kvascem
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Povezane vijesti
Danas je blagdan Svetog Nikole
06.12.2023
45-godišnjak tjelesno napao 45-godišnjaka
05.12.2023
JAVNI POZIV – Advent u Kutjevu 2023.
05.12.2023